Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,93 Ft
Euró
388,99 Ft
Font
453,13 Ft
Bitcoin
63,709 $

Varga Mihály: „a jövő évi költségvetés egy védelmi költségvetés”

Elkezdődött a rendkívüli Kormányinfó.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, csütörtök délután 3 órára egy rendkívüli Kormányinfót hirdettek, melyet ezúttal Varga Mihály pénzügyminiszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tart.

Szentkirályi Alexandra nyitotta a Kormányinfót, s azonnal átadta a szót Varga Mihálynak, aki megosztotta, ezúttal a költségvetési tervekről lesz szó. A pénzügyminiszter megismételte, a költségvetési tervezetet már leadta, amit a költségvetési tanács már véleményezett is. Soron kívül Szinte az összes szlovákiai iskolában bombariadót jelentettek, a hatóságok evakuálták az intézményeket

Varga szerint az ingatag világgazdasági helyzet, valamint „az elhibázott brüsszeli szankciós politika” negatív hatásai Magyarországot is érintik, így ennek megfelelően kellett a kihívásokra is válaszolni. Varga kijelentette:

„Eddig elért eredményeinket nem hagyjuk veszni, ezért ilyen bizonytalan időszakban is olyan költségvetésre van szükség, mely garantálja az ország fizikai és gazdasági biztonságát, védi a magyar családokat, megvédi a munkahelyeket, a nyugdíjakat, és továbbra is fenntartjuk az Európában egyedülálló rezsivédelmi rendszert.”

Varga úgy folytatta, a jövő évi költségvetés egy védelmi költségvetés, mely arra épít, hogy „az elért eredményeket meg tudjuk őrizni”. A 2024-es költségvetésben ennek megfelelően több forrás jut majd

  • a védelmi kiadásokra, így megerősödik a honvédelmi alap;
  • a családtámogatási rendszer átalakítása mellett is megmaradnak a családi adókedvezmények;
  • továbbá a kormány biztosítani fogja a rezsivédelmi alap erőforrásait is.

„Magyarország kormánya a nyugdíjasokkal kötött megállapodás értelmében megőrzi a nyugdíjak értékét, és garantálja a már teljes egészében visszaépített 13. havi nyugdíj folyósítását.”

Varga néhány pontot kiemelt a költségvetési tervből: az ország fizikai biztonságának megőrzése „mindennél fontosabb”, ezt a célt szolgálja a honvédelmi alap megerősítése, emlékeztetve, hogy ezt a tavalyi évben indították el, s ez az alap szolgálta azt, hogy a honvédelmi fejlesztések forrásait biztosítsa.

A kormány tervei szerint jövőre 1300 milliárd forint felett lesz az alap tervezett kiadása, ami azt jelenti, hogy a jövő évi védelmi kiadások meghaladják majd a bruttó hazai össztermék 2 százalékát. Varga kijelentette, a migráció miatt is elengedhetetlen a honvédelmi alap.

Hszi Csin-ping egyedi autóval érkezik Magyarországra, a kínai őrezred fogja védeni

Most először jár Magyarországon a kínai elnök a hivatalba lépése óta.

Nem tudni, felépül-e az Eb-re a magyar válogatott most megműtött védője

Műtéten esett át Fiola Attila, a Fehérvár FC és a magyar labdarúgó-válogatott védője, ám felépülési ideje egyelőre ismeretlen, így bizonytalan, hogy részt vehet-e a közelgő Európa-bajnokságon.