Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,451 $

Látványos meteorrobbanás történt Ausztrália felett, videón is megörökítették

Az eseményt többen is videóra vették, a felvételeken pedig az látható, ahogy a meteor a felszínhez közeledve tűzgömbbé változik, majd zöldeskék robbanást produkál.

Fotó: Unsplash
Ausztrália és Óceánia

Koós Alexandra

Szerkesztő

A The Guardian beszámolójából kiderül, miszerint látványos meteor bukkant fel az ausztráliai Queensland északi része felett helyi idő szerint szombat éjszaka, majd hatalmas robbanás kíséretében megsemmisült.

Az eseményt többen is megörökítették, a felvételeken pedig az látható, ahogy a meteor a felszínhez közeledve tűzgömbbé változik, majd zöldeskék robbanást produkál. Croydon lakói közül többen érezték a detonációt, és egy hangos robajt is észleltek. Soron kívül Nem Udvaros Dorottya az egyetlen, aki távozik a Nemzeti Színházból

Dr. Brad Tucker, az Ausztrál Nemzeti Egyetem asztrofizikusa szerint az űrkőzet 0,5-1 méter széles lehetett, és 150 ezer kilométer per órás sebességgel érkezhetett. A zöldes színt a meteorban lévő vas- és nikkeldarabok túlmelegedése okozhatta, egyes darabok a felszínt is elérhették.

Kiemelte, az objektum nem jelentett fenyegetést. Majd hozzátette, naponta megannyi meteor találja el a Földet, ezek többsége azonban kicsi, vagy lakatlan terület felett éri el a légkört, éppen ezért hasonló videók viszonylag ritkán készülnek – írta a 24.hu.

A bolygónkkal találkozó meteorok többsége teljesen ártalmatlan, bár az is tény, hogy egyes objektumok képesek a pusztításra: ezt bizonyította a tíz évvel ezelőtti cseljabinszki meteorrobbanás is, amelynek következtében több ezer ember sebesült meg.

Agyonlőttek egy 16 éves késes támadót Ausztráliában

Újabb késes támadás történt Ausztráliában, ezúttal egy 16 éves radikalizálódott tinédzsert lőttek agyon a rendőrök.