Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,62 Ft
Euró
390,74 Ft
Font
457,51 Ft
Bitcoin
60,312 $

Közel 20 százalékkal drágább elkészíteni egy olasz pizzát, mint egy éve

Lehet, hogy az olasz nemzeti étel alapanyagai olcsóbbak lettek, azonban a pizza ára nem csökkent.

Fotó: Unsplash
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

A klasszikus ételt ma 19%-kal többe kerül elkészíteni, mint egy évvel korábban, vagyis a „pizzaindex” messze meghaladja az inflációt Olaszországban, ami most 8,7%-os. A helyzet azért is elgondolkodtató, mert a pizzasütéshez használható energia ára 11%-kal csökkent egy hónap alatt.

A Világgazdaság beszámolója alapján egész áprilisban emelkedett a Margherita pizza elkészítésének költsége összességében, annak ellenére, hogy az árindex csökkent. Az alapanyagok áremelkedési üteme ugyanakkor folyamatosan lassul, főként a novemberi, 30%-os csúcshoz képest. Soron kívül Úgy tűnik, mégsem épül új kínai autógyár Magyarországon

A Bloomberg mutatója a liszt, a paradicsom, a mozzarella sajt, az olívaolaj, valamint a pizza megsütéséhez szükséges energia árának változásából adódik össze.

Örömhír lehet, hogy az előre elkészített pizza ára 7,6%-kal emelkedett átlagosan, ami nem éri el az átlagos árindexet. Tehát aki megelégszik a gyorsfagyasztott étellel, az jelentősen kevesebbet fizet, mint aki otthon szeretné elkészíteni a pizzáját.

Ha az egyes alapanyagok árváltozását nézzük, legjobban az olívaolaj ára emelkedett (26 % év/év), a mozzarella negyedével drágult, a paradicsom csaknem 9%-kal lett drágább, a lisztért 11%-kal kell többet fizetni, míg az energia ára 20%-kal került feljebb az elmúlt évben. Ugyanakkor havi alapon Olaszországban már az összes alapanyag ára mérséklődött.

Videón a Bayern München és a Real Madrid fordulatos BL elődöntője

A Bayern München és a Real Madrid végül nem bírt egymással a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén Münchenben.