Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,91 Ft
Euró
388,63 Ft
Font
452,80 Ft
Bitcoin
63,702 $

Katar és Bahrein május 25-től újraindítja a két ország közötti repülőjáratokat

Egy 2017-re visszanyúló vitát oldottak meg a felek, miután az Öböl menti országok áprilisban bejelentették a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását.

Fotó: Unsplash/Erik Odiin A kép illusztráció.
Közel-Kelet

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Al Jazeera jelentése szerint Katar és Bahrein a kapcsolatok normalizálására irányuló erőfeszítései nyomán május 25-től újraindítja a két ország közötti repülőjáratokat. A bahreini állami hírügynökség közlése szerint a bahreini polgári légiközlekedési hatóság hétfőn jelentette be a lépést.

Az állami hírügynökség hozzátette, a két ország közötti járatok újraindítása „a két testvéri ország és nép közötti testvéri kapcsolatok keretein belül, s oly módon történik, mely megvalósítja a két ország vezetésének és állampolgárainak közös törekvéseit”. Soron kívül Kunhalmi Ágnes szerint nem teljesen értelmezhető, amit Magyar Péter csinál

Mint ismert, az Öböl menti országok áprilisban jelentették be a kapcsolatok helyreállítását, amikor április 12-én külügyi tisztviselőik az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) főtitkárságának székhelyén, a szaúdi fővárosban, Rijádban találkoztak.

2017-ben Bahrein – Szaúd-Arábiával, az Egyesült Arab Emírségekkel és Egyiptommal együtt – megszakította a kapcsolatokat és blokádot rendelt el Katarral szemben, állítva, hogy túl közel áll Iránhoz és keményvonalas csoportokat támogat, noha ezen állításokat Doha mindig is határozottan tagadta.