Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,103 $

Hamarosan megszületik a végleges döntés a kiskutak kapcsán

Ha a képviselők elfogadják a tervezetet, 2024-től engedélyeztetési eljárás és bejelentés nélkül is lehet új kutat létesíteni.

...svg content...MTI Fotó: Máthé Zoltán
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A napi.hu azt írja, az Országgyűlés honlapján már elérhető a Pintér Sándor belügyminiszter által benyújtott tervezet, mely a kútkérdést hivatott rendezni: amennyiben a képviselők is elfogadják a tervezetet, úgy pár kivételtől eltekintve 2024-től kezdődően a kúttulajokat mentesítenék az engedélyeztetési eljárás alól.

A portál összesítése szerint a javaslat a következő változtatásokat tartalmazza: nem lesz szükség engedélyeztetési eljárásra és nem kell bejelenteni azon új, vagy már meglévő kutakat, melyek

  • mélysége nem haladja meg az 50 métert;
  • nem érintik az első vízzáró réteget;
  • háztartási és mezőgazdasági használatra szolgálnak;
  • és vízkészlet-védelmi szempontból nem védendő területen találhatók. A védendő területekről térkép készül.

A tervek szerint 2024-től életbe lépő könnyítés azokra is vonatkozik, akik új kutat létesítenének, valamint azokra is, akik korábban engedély nélküli, vagy a kiadott engedélytől eltérő kutat üzemeltetnek. A változtatások értelmében azon kúttulajok, akik már elvégezték az engedélyeztetést, ám az új szabályok nyomán nem lennének rá kötelezettek, visszakapják a befizetett illetéket és hatósági díjat.

Ha minden jól megy, vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításáról még ebben a hónapban fog szavazni az Országgyűlés. Az új szabályok pedig 2024 januárjától lesznek érvényesek, ahogy lejár az év végéig meghirdetett kútamnesztia.

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.