Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,881 $

Újabb részletek derültek ki a kötelező akciók ügyében

A követelmények több mint 300 céget érintenek, így több ezer boltra is érvényes lehet a szabály, bár az kétségtelen, hogy némi pontosításra még szükség van.

...svg content...Fotó: Hatósági áras búzafinomliszt a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzletben 2022. február 1-jén. MTI/Balogh Zoltán
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Korábban beszámoltunk róla, hogy a kormány úgy döntött, akciók meghirdetésére kötelezi a nagy áruházakat, s ennek részeként a szabályozás keretében az alapvető élelmiszereknek hozzávetőleg 20 kategóriába kell majd besorolódniuk.

Most pedig újabb információk érkeztek, ugyanis a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és az Agrárminisztérium bejelentette, hogy kidolgozta a részletszabályokat, a tervezet társadalmi egyeztetése pedig hamarosan megkezdődik – írta a Portfolio. Soron kívül Eltűnt 13 éves lány megtalálása érdekében kéri a lakosság segítségét a rendőrség

A GFM-közleményében ismertetett kritérium szerint a kötelező akciózás a TEÁOR szerinti „4711 – Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem” megjelöléssel feltüntetett tevékenységet folytató azon kereskedőkre vonatkozik, amelyek 2021-es árbevétele meghaladta az 500 millió forintot.

Az gyanítható volt, hogy mindez a Lidlre, a Sparra, a Tescóra, az Auchanra, a Pennyre és az Aldira is érvényes lesz, mivel az érintett cégek árbevétele bőven a százmilliárdos nagyságrendben volt két éve, de az újdonság, hogy mások is beleesnek ebbe a kritériumba.

Így a franchise-rendszerben működő magyar hálózatok egysége is, vagyis a Coop, a CBA/Príma és a Reál üzleteinek egy jelentős része, s az Opten adatai alapján ez összesen 2941 gazdasági szereplőre vonatkozhat, bár tény, hogy még pontosításra is szükség van a kormánytól ennek kapcsán.

Mert anélkül jelenleg úgy néz ki, hogy a szabály egyéni vállalkozókra (pl. kis, saját pékségek, zöldséges-üzletek, stb.) is érvényes lehet, ugyanis nem tudni, hogy főtevékenységként vagy mellékes tevékenységi körként is nézik-e az élelmiszer-kiskereskedelmi TEÁOR-kódot.

Az viszont egyértelműen le van írva, hogy a rendelet hatálya a „csomagküldő kereskedelemre is kiterjed”, ami minden bizonnyal a Kifli.hu-hoz és a Wolt Market-hez hasonló, házhozszállítással foglalkozó szereplőket jelenti, nem beszélve azon vállalkozásokról, amelyek még itt szóba jöhetnek.

Riasztó mértékben növekszik az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalanok száma Magyarországon

Ma már 10 hajléktalan ember közül 4 elmúlt 60 éves, többségük pedig beteg és munkaképtelen.

Ilyen repjegyárra számítson, aki repülővel érkezne a nyári futball Európa-bajnokságra

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság hatására jelentősen megnőtt a Németországba irányuló repülőjegyek iránti kereslet Magyarországról.