Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
357,79 Ft
Euró
386,12 Ft
Font
449,36 Ft
Bitcoin
62,909 $

Pfizer-vakcinák: egy belga lobbista feljelentette Ursula von der Leyent

Emiatt felfüggeszthetik a politikus mentelmi jogát, és megvizsgálhatják a Pfizer vezérigazgatójával váltott sms-üzeneteit.

Fotó: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart a bizottság pekingi követségén 2023. április 6-án. MTI/EPA/Hao Vu
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Korábban kiderült, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen privát telefonjáról szöveges üzeneteket váltott Albert Bourlával, a Pfizer vezérigazgatójával, amelyek során a gyanú szerint egy 1,8 milliárd eurós szerződéshosszabbításról tárgyaltak az uniós országoknak szánt további beszerzésekről.

Azóta az Európai Parlament szakbizottsága és több más szervezet is vizsgálja az EU-nak a világjárvány csúcsán kötött, több milliárd eurós értékű, koronavírus elleni vakcinára vonatkozó szerződését, és hogy von der Leyen milyen szerepet játszott annak megkötésében. Soron kívül 24 ember került kórházba, miután rosszul lettek a csengeri börtön építése közben

Most pedig Frédéric Baldan, az európai intézményeknél akkreditált belga lobbista döntött úgy, hogy feljelenti az EB-elnököt, mondván, a feltételezett bűncselekmények aláásták a közbizalmat, ezért április 5-én panaszt nyújtott be a liege-i elsőfokú bírósághoz, s erről az Euractiv is beszámolt.

Mindenképp ki kell vizsgálni a panaszt

Diane Protat, a párizsi ügyvédi kamara ügyvédje szerint a kijelölt bírónak mindenképp ki kell vizsgálnia a panaszt, nem utasíthatja azt el arra hivatkozva, hogy elfogadhatatlan. Ez azt jelenti, hogy a bírónak a vizsgálat lefolytatásához kérnie kell von der Leyen mentelmi jogának felfüggesztését.

„Az SMSgate büntetőjogi fordulatot vesz. Az Európai Bizottság elnökét ’tisztség- és címbitorlással’, ’közokiratok megsemmisítésével’, ’jogellenes érdekeltségszerzéssel és korrupcióval’ vádolják. Követendő, ahogyan az Európai Ügyészség folyamatban lévő nyomozása is”

– írta Michèle Rivasi (Zöldek/EFA) európai parlamenti képviselő a Twitteren.

A Portfolio szerint a lobbista úgy véli, von der Leyen az uniós szerződéseken és a mandátumán kívül járt el a tagállamok, köztük Belgium nevében, amelynek állampolgára. Az egészségügyi kérdéseket illetően az uniós szerződések támogató hatáskört biztosítanak az uniónak, vagyis nem kizárólagos vagy az államokkal megosztott hatáskörről van szó.

Baldan szerint a tagállamok bízták meg a Bizottságot, hogy a nevükben kössön keretszerződést az oltóanyagok beszerzésére, nem pedig maga von der Leyen. Ám Stella Kyriakides egészségügyi biztos elmondta, az EB-elnök nem vett részt a covid-vakcinaszerződések tárgyalásában, vagyis hiába váltott üzeneteket a Pfizer vezérigazgatójával, annak nem volt hatása a végül megkötött megállapodásra.