Az élelmiszercsalás veszélye fenyegeti az Egyesült Királyságot
Egy brit biztonsági szakértő egyenesen úgy fogalmazott: „elvesztettük az irányítást”.
A Guardian jelentése szerint a 2013-as lóhúsbotrány óta némi javulás látható az ágazatban, ám a Brexit óta megnövekedett a határokon átnyúló élelmiszer-biztonsági és hírszerzési problémák száma.
A 2013-as lóhúsbotrányt vizsgáló bizottság vezetője arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyság elszigetelődött az európai élelmiszer-ellátási láncok felderítésétől, ami növeli az újabb botrányok kockázatát. Chris Elliott professzor vezette azt a bizottságot, mely azt a botrányt derítette fel, melyben a lóhúst számos termékben marhahússal helyettesítették.
Azóta több millió terméket vontak vissza a szupermarketek polcairól, hiszen a vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy lóhús helyett marhahúst tartalmaztak az érintett termékek. Azóta már egy évtized eltelt, ám Elliot úgy látja, a Brexit miatt egyre rosszabb az élelmiszer-biztonsági helyzet az Egyesült Királyságban.
Rámutatott, a Brexit óta az ország már nem rendelkezik teljes körű hozzáféréssel az EU élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó sürgősségi riasztórendszeréhez (RASFF), csupán az országot közvetlenül érintő problémákról kap riasztásokat. Elliot úgy fogalmazott:
Elliott azt is elmondta, hogy aggasztja az élelmiszercsalást és -biztonságot vizsgáló tisztviselők költségvetésének csökkentésem hozzátéve, hogy a helyi hatóságok tömegesen csökkentették az élelmiszer-felügyeletet, s bár ugyanúgy működnek a magánellenőrzések, ezek többsége valójában nem felel meg a célnak.