Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
356,34 Ft
Euró
385,73 Ft
Font
448,65 Ft
Bitcoin
61,809 $

Összecsapások Szudánban: legkevesebb 56-an meghaltak, közel 600-an megsérültek

A szudáni hadsereg és egy félkatonai erő vív egymással heves harcokat a fővárosban, illetve más területeken.

Fotó: EPA/MOHND AWAD
Közel-Kelet

Hujber Dávid

Szerkesztő

Legutóbb egy napon át dúltak a harcok a szudáni fővárosban a reguláris hadsereg és a félkatonai erők között. Összesen 56 áldozatról és közel 600 sebesültről jelentettek, így tovább nőhet az áldozatok száma.

A vasárnap kora reggel közzétett adatok szerint összesen 56 civil vesztette életét a harcokban, míg 595-en megsebesültek. A szemtanúk elmondása szerint robbanásokat és lövöldözéseket lehetett hallani Kartúm kihalt utcáin, amiket most vér borít. Soron kívül Három ember életét vesztette egy kamion rakterében az M1-es autópályán

A félkatonai erők közölték, ellenőrzésük alá vonták az elnöki létesítményt, a helyi repülőteret és más létfontosságú objektumokat. A hadsereg viszont tagadta ezt, és a szudáni légierő közleményben szólította fel az embereket, hogy maradjanak otthon, mivel folytatják a félkatonai RSF bázisa elleni légicsapásokat.

Vadászgépek is megjelentek a főváros felett

Korábban vadászgépeket is láttak a város felett repülni, így egyfajta háborús helyzet alakult ki az utcákon. Vasárnap kora reggel robbanásokat hallottak, miközben a főváros felett sötét füst gomolygott.

A TRT World azt írja, az erőszakhullám azután tört ki, hogy hetek óta egyre mélyebb a feszültség a felek között. Az integráció továbbra sem történt meg, és a tárgyalások rendre véres összecsapásokká alakulnak át.

A fő cél az lenne, hogy Szudán polgári uralom alá kerüljön, és véget vessenek a 2021-es katonai puccs által kirobbantott politikai-gazdasági válságnak. Az ENSZ az ellenségeskedések azonnali beszüntetésére szólította fel Szudánt, de egyelőre nem vezettek eredményre a tárgyalások, hiába avatkozott be Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, aki beszélt az illetékes vezetőkkel, köztük az egyiptomi elnökkel és az Afrikai Unió Bizottság első emberével.

A tervek szerint vasárnap az Arab Liga Egyiptom és Szaúd-Arábia kérésére sürgős ülést tart a szudáni helyzet miatt. A szaúdi külügyminisztérium azt írja, a szaúdi és az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere, illetve Antony Blinken amerikai külügyminiszter közös felhívásban hangsúlyozta „a katonai eszkaláció leállításának fontosságát”.