Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,06 Ft
Euró
391,88 Ft
Font
458,20 Ft
Bitcoin
62,420 $

Peking: Manila csak „tovább szítja a tüzet” a kibővített védelmi megállapodással

A tisztviselő kiemelte, „széles körű és súlyos” aggodalmat keltett a kínai nép körében az, hogy a Fülöp-szigetek még több hozzáférést biztosít az amerikai csapatok számára.

Fotó: A Kínai Központi Televízió (CCTV) által közreadott, videófelvételről készült képen kínai hadihajók részt vesznek egy hadgyakorlaton a Tajvani-szorosban 2023. április 9-én. Egy nappal korábban Caj Ing-ven tajvani elnök díszebéden látta vendégül Michael McCaul texasi republikánus képviselőt, az amerikai képviselőház külügyi biztottságának elnökét és az általa vezetett amerikai kongresszusi küldöttséget Tajpejben. Ezen a napon a kínai hadsereg háromnapos hadgyakorlatot kezdett a Tajvani-szorosban. MTI/AP/CCTV
Észak-Amerika

Koós Alexandra

Szerkesztő

Huang Hszilien nagykövet szerint a Fülöp-szigetek csak „tovább szítja a tüzet” azzal, hogy egy kibővített védelmi együttműködési megállapodás keretében hozzájárul az amerikai katonai jelenlét megnöveléséhez a szigetország területén.

Hozzátette, bár Manila támogatja Peking egy Kína politikáját, mégis „széles körű és súlyos” aggodalmat keltett a kínai nép körében az, hogy a szigetország nemrégiben megerősítette, miszerint az amerikai csapatok további négy katonai támaszponton fognak állomásozni. Soron kívül Késes támadás történt a bőnyi általános iskolában, egy fiatal lány szúrt

„Nyilvánvaló, hogy az USA ki akarja használni mindezt, hogy beavatkozzon a dolgokba, amelyek elsősorban geopolitikai célokat szolgálnak, valamint azt, hogy előmozdítsák Kína-ellenes terveiket. Ám ezt a Fülöp-szigetek és a régió is meg fogja sínyleni” – mondta.

Az Egyesült Államok szerint az új katonai támaszpontok lehetővé teszik a gyorsabb segítségnyújtást és válaszlépést humanitárius vagy természeti katasztrófa, esetleg más kihívás esetén, s ezzel Carlito Galvez Jnr. filippínó védelmi főnök is egyetértett – írta az SCMP.

Ezek a kijelentések azután hangzottak el, hogy kiderült, történelmi méretű hadgyakorlatra kerül sor Washington és Manila közreműködésével, miközben Kína háromnapos hadgyakorlata is véget ért, ám nyolc kínai hadihajó továbbra is a Tajvan körüli vizeken maradt.

Egy év alatt megduplázódott a kanyarós megbetegedések száma

Kutatók mutattak rá egy riasztó tendenciára: globálisan megfigyelhető volt, hogy egy év leforgása alatt szinte megduplázódott a kanyarós megbetegedések száma.