Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,32 Ft
Euró
392,17 Ft
Font
458,13 Ft
Bitcoin
63,262 $

A szudáni hadsereg konfliktusra készül: egy rivális erő települ a fővárosba

A szudáni hadsereg egy konfliktustól tart, közlésük szerint ugyanis a gyors támogató erők a fővárosba települnek, ami „pánikot és félelmet keltett”.

Fotó: MTI/EPA
Afrika

Borbély Fanni

Szerkesztő

A TRT World jelentése szerint a szudáni hadsereg egy konfliktustól tart, miután a gyors támogató erők (RSF) a fővárosba, Kartúmba települnek, ezzel „pánikot és félelmet keltve az emberek között” – miközben egyre fokozódik a feszültség a reguláris erőkkel, és súlyosbodtak a biztonsági kockázatok is.

A szudáni hadsereg figyelmeztetése szerint esetleges összecsapások várhatók az ország nagyhatalmú félkatonai erőivel, melyek elmondásuk szerint több csapatot is telepítettek Kartúmba és más városokba. Soron kívül Ezt a férfit keresi a rendőrség a szentesi gyilkosság ügyében

A szudáni hadsereg és az RSF közötti feszültség a múlt hónapban csak fokozódott, mely ismét visszavetette az ország demokratikus átmenetének helyreállítását célzó, a politikai pártokkal kötött, nemzetközileg támogatott megállapodás aláírását.

A hadsereg csütörtökön kiadott közleményében állította, hogy az RSF kartúmi és az ország más részein történő megerősítése „a fegyveres erők vezetésének jóváhagyása vagy a vele való egyeztetés” nélkül történt, kiemelve, hogy ezen intézkedések

„pánikot és félelmet keltettek az emberek körében, súlyosbították a biztonsági kockázatokat, és fokozták a feszültséget a reguláris erők között”.

Miközben a szudáni hadsereg konfliktustól tart, az RSF közölte, azért telepítenek csapatokat országszerte, köztük a főváros területére is, hogy „elérjék a biztonságot és a stabilitást”, továbbá közlésük szerint az emberkereskedelem és az illegális migráció ellen is fel kívánnak lépni.