Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
354,51 Ft
Euró
384,51 Ft
Font
451,51 Ft
Bitcoin
67,862 $

Már nem a koronavírus a vezető halálok az Egyesült Királyságban

Két éven át a koronavírus volt a vezető halálok az Egyesült Királyságban, 2022-ben azonban a demencia és az Alzheimer-kór volt.

...svg content...Fotó: Unsplash/Vladimir Fedotov
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Sky News jelentése szerint miután a koronavírus 2020-ban és 2021-ben is a vezető halálok volt az Egyesült Királyságban, ez 2022-re megváltozott, ugyanis a koronavírusos megbetegedések száma csökkent, a halálokok listájának élére pedig a demencia került.

A koronavírus ezzel a világjárvány kezdete óta most először esett ki az első öt vezető halálozási ok közül Angliában és Walesben: a koronavírus a Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) által közzétett adatok szerint 2022-ben a hatodik vezető halálozási ok volt, szemben a 2020-as és 2021-es adatokkal, 73 766 halálozással (az összes halálozás 12,1 százaléka), illetve 67 350 halálozással (11,5 százalék). Soron kívül Magyar Péter ott lesz a köztévé vitáján

Sarah Caul, az elemzés vezetője úgy véli, ezek a friss adatok „jelentős változást” jelentenek a vezető halálokok tekintetében, hozzátéve, hogy az angliai és walesi lakosság körében a koronavírusos esetek száma a világjárvány kezdete óta mért legmagasabb mértéket érte el, ami március végén becslések szerint heti 4,4 millió fertőzéssel tetőzött.

A koronavírus azonban még ennek ellenére sem került be a vezető halálokok listájának első helyeire, a vezető halálok ugyanis tavaly a demencia és az Alzheimer-kór volt (az összes regisztrált haláleset 11,4 százaléka). A 2022-es év további négy vezető halálozási oka

  • az iszkémiás szívbetegségek;
  • a krónikus alsó légúti betegségek;
  • az agyi érrendszeri betegségek, például a stroke és az aneurizma;
  • valamint a légcső-, hörgő- és tüdőrák volt.