Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,88 Ft
Euró
390,42 Ft
Font
456,49 Ft
Bitcoin
61,785 $

Terrortámadás előkészítésének gyanúja miatt tartóztattak le 8 embert Belgiumban

A hatóságok házkutatásokat tartottak, kedden pedig arról jelentettek, hogy letartóztattak nyolc embert „terrortámadás gyanújával”.

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

A France 24 jelentése szerint a rendőrség nyolc embert vett őrizetbe egy állítólagos „terrortámadás” elkövetésére irányuló összeesküvés nyomozása során Belgiumban. A rendőrség közleménye szerint hétfőn késő este több házkutatást is tartottak a fővárosban, Brüsszelben, a kikötővárosban, Antwerpenben és a határ menti Eupen városában.

Az AFP-nek nyilatkozó igazságügyi forrás szerint a letartóztatott személyek mind „nagyon fiatal, radikális szemléletű emberek”, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy dzsihadista mozgalom tagjaiként tevékenykednek. Soron kívül Olajat talált a Mol Tura közelében

Egy ügyészi közlemény is megjelent a letartóztatások ügyében, melyben két vizsgálatról számoltak be részletesebben: az egyik vizsgálatot a brüsszeli szövetségi rendőrség, a másikat pedig egy antwerpeni nyomozási bíró vezette. A közlemény szerint mindkét előzetes vizsgálat házkutatáshoz vezetett:

„A két akta között vannak kapcsolatok, de a további vizsgálatoknak ki kell deríteniük, hogy a két csoport milyen mértékben volt összefonódva.”

Az antwepeni nyomozás kapcsán öt embert tartóztattak le, míg a brüsszeli kapcsán három embert. A közleményben arra is kitértek, hogy a letartóztatott személyek közül ötöt azzal gyanúsítanak, hogy terrortámadást akartak elkövetni Belgiumban. Vádemelés egyelőre nem történt.

Belgiumban már évek óta egyre nagyobb az aggodalom az esetleges terrortámadások miatt, miután az országot 2016 és 2018 között halálos kimenetelű dzsihadista támadások sorozata érte. Brüsszelben pedig jelenleg is tárgyalás folyik kilenc gyanúsított ellen, akiket azzal vádolnak, hogy részt vettek a 2016. márciusi, 32 ember életét követelő öngyilkos merényletekben.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.