Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,76 Ft
Euró
389,40 Ft
Font
453,94 Ft
Bitcoin
61,926 $

Izrael miniszterelnöke bejelentette, elhalasztják az igazságszolgáltatás átalakítását

Úgy tűnik, célt értek a tömeges tüntetések Izraelben, mert Benjámín Netanjáhú miniszterelnök bejelentette, csúsztatják az igazságszolgáltatás átalakítását.

Fotó: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a jeruzsálemi parlament ülésén 2023. március 27-én, amikor folytatódnak a tömeges tiltakozások a kormány igazságügyi reformterve ellen. Bírálói szerint a reformtervezet megnyirbálná az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bíróság jogköreit. Netanjahu ezzel szemben azt állítja, hogy a módosításoknak köszönhetően helyreállna a hatalmi ágak egyensúlya, amely jelenleg az igazságszolgáltatás irányába billen el. MTI/EPA/Abir Szultan
Közel-Kelet

Hujber Dávid

Szerkesztő
TÉMÁK

Mint ismeretes, Benjámín Netanjáhú nemrég menesztette állásából a védelmi miniszterét, aki szombaton kritikus hangnemet ütött meg az igazságszolgáltatás átalakítása kapcsán, miután egyre nagyobb tömegek vonultak az utcákra.

Netanjáhú a televíziós beszédében azt mondta, meg akarja akadályozni a nemzeten belüli széthúzást, és széles körű konszenzusra törekszik. Hozzátette, Izrael most a válság szívében van, így egyelőre elhalasztják a reformok bevezetését. Soron kívül Szentkirályi Alexandra a Szomszédok legendájával, Vágási Ferivel üzent Karácsonynak

Több százezer ember jelent meg az utcákon, hogy tiltakozásukat fejezzék ki, míg Netanjáhú azt üzente, minden követ megmozgat annak érdekében, hogy megoldást találjon. Emiatt döntött úgy, hogy a reformok bevezetését, és inkább arra koncentrál, hogy széles körű konszenzusra jussanak.

Ugyanakkor arra figyelmeztetett, Izrael veszélyes válaszúthoz érkezett. Izrael fő szakszervezete a beszédet követően bejelentette, hogy véget ért a sztrájk, és a munkaszövetség elnöke felajánlotta a segítségét a kompromisszumok megtalálásában – írja a Sky News.

Izrael elnöke, Isaac Herzog szerint ez volt a helyes lépés a miniszterelnöktől, és a lehető legszélesebb körű megállapodásra van szükség. Az esetleges átalakításról csak a jövő hónapban tárgyal a parlament, és az elképzelés szerint a reformot párbeszéd útján kell elfogadtatni.