Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,87 Ft
Euró
389,44 Ft
Font
453,75 Ft
Bitcoin
61,635 $

1991 óta nem volt ilyen: íme az ország, ahol több mint 100 százalék az infláció

Az emelkedő árak egyre több frusztrációt és dühöt szülnek, hiszen az emberek fizetése édeskevés a boltok polcain lévő árakhoz képest.

Fotó: Unsplash
Dél-Amerika

Koós Alexandra

Szerkesztő

A dél-amerikai ország statisztikai hivatala szerint az infláció meghaladta a 100%-ot februárban, s ez az első alkalom, hogy a több mint három évtizeddel ezelőtti, 1991-es hiperinflációs időszak óta három számjegyű volt az áremelkedés Argentínában.

A kedden közzétett adatokból az is kiderül, hogy a 12 havi infláció 102,5% volt februárban, s a fogyasztói árindex a vártnál nagyobb, 6,6%-os havi emelkedése mellett 13,1%-os éves emelkedést mutatott – közölte a Reuters. Soron kívül Különleges program a fővárosi állatkertben: esti sétákra invitálják az érdeklődőket

Mindez az ország számos részén érezteti a hatását: egy 74 éves idős hölgy, Irene Devita például azt nyilatkozta, hogy alig tud magának élelmiszert vásárolni, de nem ő az egyetlen, aki ezzel küszködik, mivel az embereknek mostanra „nem maradt semmijük, amit elkölthetnének”.

Az emelkedő árak egyre több frusztrációt és dühöt szülnek, hiszen az emberek fizetése édeskevés a boltok polcain lévő árakhoz képest, ezért az argentin kormány az árak és a gabonaexport korlátozására irányuló programokkal igyekszik növelni a hazai kínálatot.

„Egyszerűen belefáradtam ebbe az egészbe, és abba, hogy a politikusok próbálnak valamit elérni, miközben emberek halnak éhen az utcán. Ez így nem mehet tovább”

– mondta az 50 éves Patricia Quiroga.