Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,27 Ft
Euró
401,38 Ft
Font
479,49 Ft
Bitcoin
62,357 $

Szakemberhiány: 44 ezer informatikusra lenne szükség Magyarországon

Ennek oka, hogy már nemcsak az IT-szektorban, hanem más ágazatokban is nagy számban foglalkoztatnak digitális szakembereket, de a hazai oktatási rendszer képtelen lekövetni ezt a fajta igényt.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A 2010-es években körülbelül 22 ezer szakember hiányzott az informatikai ágazatban, ám ez a szám mostanra megduplázódott: egy friss kutatás szerint egy-két éven belül 44 ezer informatikusnak lenne hely a hazai munkaerőpiacon.

Both Vilmos, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöki tanácsadója hozzátette, ennek oka, hogy már nemcsak az IT-szektorban, hanem más ágazatokban is nagy számban foglalkoztatnak digitális szakembereket, de a hazai oktatási rendszer képtelen lekövetni ezt a fajta igényt. Soron kívül Fotókon Magyar Péter tüntetése Óbudáról, a közmédia épülete előtt

Kifejtette, hogy a piaci szereplők többsége nagyon felkészült informatikai mérnököt keres, de az egyszerűbb informatikai munkakörökben, a rendszergazdák, a programozók és a tesztelők szintjén is azonosítható a hiány – számolt be az Infostart.

Véleménye szerint több probléma is fennáll ennek kapcsán:

  • például az, hogy változásra lenne szükség az oktatást illetően,
  • nagyon kevés a szaktanár,
  • nem jelentkeznek elegen az ehhez kapcsolódó szakokra,
  • nagyon magas a lemorzsolódás,
  • a képzést elvégzők inkább a jobb jövedelmet biztosító informatikai állásokban helyezkednek el, mint hogy tanítsanak,
  • a magasabb, vonzóbb külföldi jövedelem sokakat virtuális kivándorlásra csábít.

„Mi lapátoljuk a szenet a gőzgépbe, de valahogy nem haladunk gyorsabban, mert folyamatosan szivárog el a magyar szakemberek jelentős hányada”

– fogalmazott Both Vilmos, aki szerint egyedül abban lehet bízni, hogy a külföldi cégeknek/külföldön dolgozó informatikusok hazatérnek, ha a magyarországi bérek is igazodnak a nemzetközi szinthez.

Az Arsenal és a Manchester City is fordítással nyert

Meglepő módon vezetéshez jutottak a vendégek a két sztárcsapat otthonában, ám végül pont nélkül távoztak.