Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,780 $

Megadóztatná a milliárdosokat Joe Biden, de a javaslatnak nem mindenki örül

Az amerikai elnök ennek kapcsán kijelentette, a dolgozó emberek „túl hosszú ideje megszakadnak, míg a csúcson lévők mindent megúsznak”.

Fotó: Joe Biden amerikai elnök a belbiztonsági minisztérium fennállása 20. évfordulójának alkalmából rendezett ünnepségen a washingtoni minisztériumban 2023. március 1-jén. MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Chris Kleponis
Észak-Amerika

Koós Alexandra

Szerkesztő

Joe Biden elnök költségvetési javaslata hosszú távú célként tartalmazza, hogy 10 év alatt 3 ezer milliárd dollárral csökkentsék az államháztartás hiányát, emellett megemelné azok adóterheit, akik évi 400 ezer dollárnál (mintegy 145 millió forint) többet keresnek.

A javasolt költségvetés kiadási oldala 6883 milliárd dollárral (körülbelül 2500 milliárd forint) számol az októberben kezdődő pénzügyi évben a 2022-es 6200 milliárdos kiadásokat követően. Az elnöki javaslatban 5040 milliárd dolláros bevételi előirányzat és 1843 milliárd dolláros deficit szerepel. Soron kívül Budán nyílik meg hamarosan az ország legnagyobb Aldi üzlete

Az amerikai elnök ennek kapcsán kijelentette, a dolgozó emberek „túl hosszú ideje megszakadnak, míg a csúcson lévők mindent megúsznak”, ám nem mindenki értett egyet vele (ez főként a Republikánus Pártra igaz), Kevin McCarthy házelnök pedig felelőtlennek nevezte a javaslatát.

Elmondása szerint az szélsőbaloldali kiadásokat tartalmaz, amelyek a jelenlegi inflációt és adósságválságot is okozták, Biden viszont kijelentette, hogy bármikor hajlandó lenne mindezt megtárgyalni McCarthy-val.

Eltörölné Trump adócsökkentéseit

A Napi.hu beszámolójából az is kiderül, hogy az elnök a kiadások növelését és a deficit csökkentését a milliárdosokra kivetendő 25%-os minimumadó bevezetésével és a tőkejövedelmek 20%-os adójának megduplázásával finanszírozná.

Emellett felszámolna olyan adócsökkentéseket, amelyeket még a korábbi elnök, Donald Trump vezetett be, illetve négyszeresére emelné a jelenleg 1%-os terhet, amely a részvény-visszavásárlásokat sújtja.

  • A javaslat értelmében a következő 10 év mindegyikében ezermilliárd dollár fölött lenne a költségvetési hiány, az államadósság pedig 2033-ra a bruttó hazai termék 110%-át is megközelítené.
  • A következő pénzügyi évre a szövetségi kormány 1,5%-os gazdasági növekedéssel, 4,6%-os munkanélküliséggel és 2,4%-os inflációval számol.
  • Joe Biden javaslata minden korábbinál nagyobb összeget, 886 milliárd dollárt (321,5 ezermilliárd forint) irányoz elő védelmi kiadásokra.

Megtalálhatták az amerikai és ausztrál szörfösök holttesteit Mexikóban

Nagy valószínűség szerint a holttestek azok a személyek személyazonosságait rejtik, akik nemrég tűntek el.

Egyre nagyobb méreteket ölt az éhezés Gáza északi részén

A Gázai övezet északi részén valóságos éhínség tapasztalható, figyelmeztet a Világélelmezési Program.

Videón az Újpest 7-0-s győzelme a Diósgyőr ellen

Egy több mint fontos mérkőzés várt az Újpestre a Diósgyőr ellen, ugyanis a bennmaradás volt a tét, miután veszélybe került az NB1-es tagságuk.