Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,973 $

Egyre több patika zár be Magyarországon, mielőbb lépni kell az ügyben

A folyamat azért gyorsult fel, mert speciális, degresszív árrésszabályozás van a gyógyszer-kiskereskedelemben, de a szakemberhiány és az energiaár-emelkedés sem kímélte a szektort.

Fotó: A Magyar falu program támogatásával megvalósult új szigetcsépi egészségház az átadása napján, 2022. szeptember 19-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Zlinszky János, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYTSZ) elnöke szerint az elmúlt tizenkét évben mintegy 160, míg az elmúlt két évben mintegy 60 patika zárt be, s ez főleg a vidéki kistelepüléseket érinti, ezért olyan intézkedések kellenek, amelyek megfékezik a bezárási hullámot.

Elmondása alapján a folyamat azért gyorsult fel, mert speciális, degresszív árrésszabályozás van a gyógyszer-kiskereskedelemben, vagyis minél drágább egy gyógyszer, annál alacsonyabb árrés van rajta, ami egy bizonyos határ fölött fix 990 forintot tesz ki. Soron kívül Csak pár felhő zavarhatja meg a szombati napsütést

Véleménye szerint ez okozza, hogy a gyógyszertárak hosszútávú fenntarthatósága, gazdasági helyzete folyamatosan romlik, ugyanis a patikai forgalom döntő többségét a támogatott gyógyszerek adják, ám az ezen realizált árrés 12 év alatt csak 6%-kal emelkedett, miközben az infláció nagyjából 50% volt.

Emellett a szakemberhiány és az energiaár-emelkedés sem kímélte a szektort, ami végül oda vezetett, hogy hazánkban immár 670 ezer ember él olyan településen, ahol nincs közforgalmú fiók- vagy kézi gyógyszertár, de ez a szám hamarosan a 700 ezret is elérheti – írta az Infostart.

Zlinszky János hozzátette, miszerint a Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum tagjai már dolgoznak egy olyan stratégián, ami hosszútávú megoldást tud nyújtani (pl. a degresszív árrésmodell modernizációja), de más lehetőségek is vannak (a fiókgyógyszertárak működési feltételeinek lazítása, a gyógyszerészek kompetenciájának bővítése, stb.), amik segíthetnek.

Ultranagy felbontású agyi térkép segíthet megérteni az emberi öntudat rejtélyeit

A kutatók legfőbb célja az emberi tudatosságot lehetővé tevő mechanizmusok jobb megértése, valamint a kómában és vegetatív állapotban lévő emberek kezelésének fejlesztése.