Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,54 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
455,41 Ft
Bitcoin
57,371 $

Fekete gomba miatt lezárták a Jack Daniel’s egyik létesítményét

A lakosok arra panaszkodtak, hogy a gyártás során felszabadul a veszélyes fekete gomba, mely mára beborította az egész környéket.

Fotó: Unsplash/jaikishan patel
Észak-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian jelentése szerint egy Tennessee-i bíróság leállította egy Jack Daniel’s raktárépület építését, mivel a lakosok szerint a whiskey gőzéből származó fekete gomba beborítja a környéket. A bourbon érlelése során a whiskey-hordókon keresztül felszabaduló etanolgőz ugyanis megkeseríti a helyiek életét.

A fekete gomba egy törzse ugyanis alkoholos gázokkal táplálkozik, így a lepárlóüzemek környékét makacs penészes kéreggel borítja be. A fekete gomba terjedése azonban mostanra olyannyira problémássá vált a Tennessee állambeli Lincoln megyében, hogy a helyi bíróság leállította a világ legnagyobb példányszámban eladott amerikai whisky márkája új létesítményének építését. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A lépésre azután került sor, hogy egy hat működő raktár mellett lévő rendezvényhelyszín tulajdonosa beperelte a helyi területrendezési hivatalt, mondván, hogy a gomba elszabadult és károsítja az üzletét.

A Baudoinia compniacensis nevű gomba a fahordók közelében jól ismert kártevő: az alkohol térfogatának akár 2 százaléka is elpárologhat a hordókon keresztül évente, hogy az ital érik, ez a gőz pedig a levegőbe kerül, ami elősegíti a gomba terjedését is.

A jelenség tehát nem újdonság, s már korábban is több országban is pert indítottak, s arra panaszkodtak, hogy a fekete gomba rárakódik a falakra, a kültéri bútorokra, az autókra, a fákra és még az útjelző táblákra is, ezzel hátrányosan befolyásolja az életüket, s csökkentve az ingatlanok értékét.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.