Fekete gomba miatt lezárták a Jack Daniel’s egyik létesítményét
A lakosok arra panaszkodtak, hogy a gyártás során felszabadul a veszélyes fekete gomba, mely mára beborította az egész környéket.
A Guardian jelentése szerint egy Tennessee-i bíróság leállította egy Jack Daniel’s raktárépület építését, mivel a lakosok szerint a whiskey gőzéből származó fekete gomba beborítja a környéket. A bourbon érlelése során a whiskey-hordókon keresztül felszabaduló etanolgőz ugyanis megkeseríti a helyiek életét.
A fekete gomba egy törzse ugyanis alkoholos gázokkal táplálkozik, így a lepárlóüzemek környékét makacs penészes kéreggel borítja be. A fekete gomba terjedése azonban mostanra olyannyira problémássá vált a Tennessee állambeli Lincoln megyében, hogy a helyi bíróság leállította a világ legnagyobb példányszámban eladott amerikai whisky márkája új létesítményének építését.
A lépésre azután került sor, hogy egy hat működő raktár mellett lévő rendezvényhelyszín tulajdonosa beperelte a helyi területrendezési hivatalt, mondván, hogy a gomba elszabadult és károsítja az üzletét.
A Baudoinia compniacensis nevű gomba a fahordók közelében jól ismert kártevő: az alkohol térfogatának akár 2 százaléka is elpárologhat a hordókon keresztül évente, hogy az ital érik, ez a gőz pedig a levegőbe kerül, ami elősegíti a gomba terjedését is.
A jelenség tehát nem újdonság, s már korábban is több országban is pert indítottak, s arra panaszkodtak, hogy a fekete gomba rárakódik a falakra, a kültéri bútorokra, az autókra, a fákra és még az útjelző táblákra is, ezzel hátrányosan befolyásolja az életüket, s csökkentve az ingatlanok értékét.