Már csökkenni kezdtek az élelmiszerárak, de néhány dolog még mindig „útban van”
Ez több dolognak köszönhető, például annak, hogy a decemberi kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest 10%-kal alacsonyabb volt, a csökkenő kereslet márpedig árvisszafogó hatású.
Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke szerint az élelmiszerinfláció a csúcsra ért, vagyis néhány hónapon belül egyes termékek ára csökkenni fog, de legalábbis alacsonyabb szintű növekedésre lehet számítani, „hacsak valami újdonság nem történik a piacon”.
Elmondása szerint a gabonapiacok normalizálódtak, mindenki várja az új termést, és ha az „normális” lesz az északi féltekén, akkor az a gabonák árára mindenképp „csitítólag hathat”, s ehhez hozzájön, hogy az energiahordozók jelenleg egy picit kedvezőbb ár mellett kerülnek be a termékpálya több szereplőjének a termelésébe, mint mondjuk október-decemberben.
A tejtermékekkel kapcsolatban azt mondta, egy-egy árucikket illetően valószínűleg nem egyszerre fog végbemenni az árcsökkenés, bár az első lépések már megtörténtek ebbe az irányba, hiszen volt néhány bejelentés egyes kiskereskedelmi láncok részéről.
A drága energia és az ársapka nagy gát
Majd a szakember hozzátette, ne feledkezzünk el róla, hogy a munkabérek emelkedése továbbra is fennáll, ugyanakkor megfigyelhető, hogy a decemberi kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest 10%-kal alacsonyabb volt, a csökkenő kereslet márpedig árvisszafogó hatású.
Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára is egyetértett ezzel, mondván, már az üzletekben is elkezdtek csökkenni az élelmiszerárak, különösen a tejtermékek esetében, mivel számos nagy feldolgozó kedvezményes árat ad a kereskedőknek – számolt be az Infostart.
Ezt követően arra utalt, a nagy energiaigényű területek, a hús- és tejipar, a száraztészták, a pékáruk esetében jó lenne, ha a feldolgozó ipari szereplők lehetőséget kapnának arra, hogy újratárgyalhassák az energiaszolgáltatójukkal a szerződésüket, mivel a magas energiaár még mindig túl nagy problémát okoz.
A főtitkár kiemelte, az ársapka nagy gátja az árcsökkenésnek például a cukornál. Elmagyarázta, ez nem hangzik túl észszerűen, hiszen a cukor fogyasztói ára igen alacsony, ám emögött nagyon magas beszerzési ár van, s a piac „nem talál a helyére”, mert túlzott keresletet generál a mesterségesen nyomva tartott fogyasztói ár.