Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,814 $

Közeleg a megállapodás az Unióval Navracsics szerint

Navracsics Tibor uniós források felhasználásáért felelős miniszter szerint már elküldték Brüsszelnek az egyetemi kuratóriumok tagjainak összeférhetetlenségét megoldó javaslatot, így megküldhetik a nyáron az Erasmus+-hoz és Horizonthoz szükséges forrásokat.

Budapest, 2023. február 20. Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelõs tárca nélküli miniszter beszédet mond a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara székházában tartott rendezvényen, ahol stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a Dél-Alföld, Dél-Dunántúl és Közép-Magyarország gazdaságfejlesztési zónáiban mûködõ kereskedelmi és iparkamarák elnökeivel 2023. február 20-án. MTI/Bruzák Noémi
Belpolitika

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Előzmény:

 

Az EU-s tagállamok decemberben hoztak döntést arról, hogy az uniós források tisztes célra való felhasználásának érdekében nem köthet a szervezet szerződést magánalapítványként működő egyetemekkel – ez a forma egyre elterjedtebb a kormány intézkedései nyomán Magyarországon.

Emiatt félő volt, hogy ezen egyetemekről nem kerülhetnek például az Erasmus ösztöndíjjal külföldi egyetemekre magyar hallgatók, az egyetemi kuratóriumokba ugyanis politikusok is beülhetnek. Soron kívül Látványos meteort fotóztak a salgói vár felett (fotók)

Az uniós források felhasználásáért felelős miniszter, Navracsics Tibor most a HírTV-nek árulta el (az interjút pedig a Magyar Nemzet szemlézte), hogy már folyamatban vannak a tárgyalások a helyzet lezárására, sőt, már egy hivatalos tervezetet is elküldték:

„Mi most elküldtük a hivatalos ajánlatunkat is, amely az összeférhetetlenség vonatkozásában az államtitkári szinttől felfelé nyilvánítaná összeférhetetlennek a kuratóriumi tagságot a hivatalos tisztséggel. Másrészt pedig a mandátum időtartamára vonatkozóan hat- és még egyszer újraválasztható hatéves időtartamot ajánlunk fel az Európai Bizottságnak kompromisszumos megoldásként”

Navracsics beszélt arról is, hogy az ő forgatókönyve szerint már áprilisra vagy májusra elfogadhatják ezeket a javaslatokat, és ha ez valóra válik, akkor már nyáron megérkezhet az első adag EU-s támogatás is.

Egyre nagyobb méreteket ölt az éhezés Gáza északi részén

A Gázai övezet északi részén valóságos éhínség tapasztalható, figyelmeztet a Világélelmezési Program.