Jelentős árcsökkenés még nincs, de mostanra több termék is olcsóbb lett
A félbarna kenyér ára egy hét alatt 0,13%-kal, a 1,5 százalékos tej ára 0,82%-kal csökkent, a trappista sajt esetében pedig stagnálás volt megfigyelhető.
Az AKI PÁIR (Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinfomációs Rendszere) adatai alapján elmondható, hogy általános jelentős árcsökkenés egyelőre még nem látszik, de mostanra több terméknek is lejjebb ment az ára.
A félbarna kenyér (miközben egy év alatt a duplájára drágult) egy hét alatt 0,13%-kal lett olcsóbb, a nem ársapkás, 1,5 százalékos tej ára (amelynél egy év alatt 73%-os drágulást regisztráltak) pedig egy hét alatt 0,82%-kal csökkent – írta az Infostart.
Más kérdés, hogy ez utóbbi termékcsoport ára ingadozik az utóbbi időben, de jellemzően már nem drágul tovább, a trappista sajt esetében pedig stagnálás volt megfigyelhető (az éves szinten bekövetkezett átlag 90%-os áremelkedés után).
Sőt, az értékesítési ár már érzékelhetően csökken, bár az még kérdéses, hogy ez mikor fog átgyűrűzni a boltokba, s erre vonatkozóan Virovácz Péter, az ING vezető makrogazdasági elemzője is nyilatkozott a Népszavának.
Elmondása szerint az infláció elérte a csúcspontját, mivel már nincs meg az a kereslet, ami lehetővé tenné az árak további emelését, ezért arra számít, hogy az elkövetkező hónapokban mérséklődni fog a drágulás üteme, februárban pedig 40% alá mehet az éves élelmiszer-infláció üteme.