Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,48 Ft
Euró
386,74 Ft
Font
451,63 Ft
Bitcoin
66,561 $

Banglades kormánya betiltotta a legnagyobb ellenzéki újságot

Miután a kormány felfüggesztő végzését helybenhagyták, a helyiek körében újra fellángolt a médiaszabadsággal kapcsolatos félelem.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Monirul Alam
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian jelentése szerint a kormány elintézte, hogy leállítsák a legfőbb ellenzéki párt egyetlen újságjának működését, melynek hírére kampányolók és a külföldi kormányok, köztük az Egyesült Államok is aggodalmát fejezték ki.

Már korábban is sokan tartottak a miniszterelnök, Sheikh Hasina azon törekvése miatt, hogy elhallgattassa a kritikusokat, a kormány pedig mostanra egyre inkább tekintélyelvűnek tűnik. A Dainik Dinkal, egy bengáli nyelvű, nagy példányszámú újság több mint három évtizede működik, s a Bangladesi Nacionalista Párt (BNP) egyik fontos eszköze a tájékoztatásra. Soron kívül Gigantikus légtisztító lehet az emberiség ütőkártyája a klímaváltozás elleni küzdelemben

Az újságnál több száz újságíró és sajtómunkás dolgozik, s olyan híreket közöl, melyeket a kormánypárti újságok, melyek jelentős többsége konkrétan kormánypárti üzletemberek ellenőrzése alatt áll, ritkán, vagy soha nem tesznek közzé.

Az ilyen hírek közé tartoznak többek között a BNP aktivistáinak gyakori letartóztatásai és a párt támogatói ellen indított hamis ügyek ezrei is: az újság közlése szerint a dhakai kerületi hatóságok december 26-án elrendelték a leállítást, de a lap folytatta a kiadást, miután fellebbezést nyújtott be a legfelsőbb felsőbírósági bíró által vezetett sajtótanácshoz.

Vasárnap azonban arról számoltak be, hogy a tanács elutasította fellebbezésüket, és helybenhagyta a körzeti bíró által kiadott, a kiadás leállítására vonatkozó végzését. A végzésben az állt, hogy törölték az újság nyomdai engedélyét, amiért az állítólagosan „megsértette az ország nyomdai és kiadási törvényeit”.

Oltásellenes szülők perelnek gyermekorvosokat Magyarországon

Riasztó mértékű az oltásellenes lobbi térhódítása Magyarországon.