Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,37 Ft
Euró
401,49 Ft
Font
479,63 Ft
Bitcoin
62,187 $

Magyarország mostanra a világ hatodik legnagyobb akkumulátorexportőre lett

Az áhított világelsőség messze van, és nem is tűnik elérhetőnek, de van még előrelépés.

...svg content...Fotó: unsplash
Gazdaság

Bense Róbert

Szerkesztő

Kérdés, hogy milyen áron, ugyanis az akkumulátorgyárak környezetkárosító hatásai miatt hazánkban is egyre többen emelik fel a szavukat. Attól azonban még nem kell félni, hogy utolérjük Kínát.

Míg Magyarország a globális export 4,4%-áért felelt 2021-ben, addig az ázsiai nagyhatalom 35%-át hasította ki az akkutortának. Arányaiban nézve ugyanakkor ez a 4,4% is rengeteg, főleg úgy, hogy ezt lényegében 2015 óta sikerült elérni. Soron kívül Fotókon Magyar Péter tüntetése Óbudáról, a közmédia épülete előtt

Braun Erik, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány külső senior elemzője az Info Rádiónak elmondta, hogy az előrelépés ugyan lehetséges, ám vannak gátjai is a gyártóegységek létrehozásának.

Ezek közül kétségkívül a legkérdőjelesebbek a környezetre gyakorolt hatások, illetve a jelenlegi technológiák magas energia- és vízigénye, ami meghaladja Magyarország kapacitásait.

Továbbá a munkaerőhiány is jelentős lehet az iparágban, lévén ez a szektor is inkább az előállításról szól, ami alacsony képzettségű munkaerőt kíván, alacsonyabb bérezésért. Az akkugyártás ugyanakkor a jóval nagyobb forrásokkal rendelkező Lengyelországban is hasonlóan dinamikusan fejlődik.

Ha őszi utazás, akkor OTP! Nagyot spórolhatunk, ha OTP-s kártyát használunk

Aki most tervez őszi utazást, annak nagyon hasznos lehet az OTP ajánlata.