Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,21 Ft
Euró
388,86 Ft
Font
452,98 Ft
Bitcoin
64,339 $

Eddig sem volt olcsó a vöröshagyma, de tavasszal még drágább lehet

Az árnövekedés egyik oka a tartós vízhiány, ami óriási kieséseket okozott, a másik pedig az, hogy évről évre folyamatosan csökken a hagyma vetésterületének nagysága.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A hazai boltokban és piacokon egyre kevesebb magyar hagymát lehet találni, a helyüket pedig az import termékek vették át, ami persze az árakat is megemelte, s ennek kapcsán Papp József is elmondott néhány dolgot.

A kereskedő szerint a hiány egyik velejárója, hogy a hagymának jelenleg 500 forint kilója, de később akár 700-800 forint is lehet, tavasszal pedig az 1000 forintot is megközelítheti (50-60 százalékos áremelkedés) – írta az atv.hu. Soron kívül Kiszabadították az Adácsnál kisiklott tehervonat mozdonyvezetőjét

Forgács Barna, az Agrárgazdaság Kft. ügyvezetője hozzátette, miszerint a drágulás egyik oka a tartós vízhiány, ami óriási kieséseket okozott, a másik pedig az, hogy évről évre folyamatosan csökken a hagyma vetésterületének nagysága.

„Magyarországon mindössze 1300 hektáron termelnek vörös- és lilahagymát, ami töredéke a néhány évtizeddel ezelőtti mennyiségnek. Hazánk jelenleg Ausztriából importálja a hagyma nagy részét, ami silányabb minőségű, de drágább árunak számít, ráadásul a kereskedőknek euróban kell fizetni az áruért, amiben a gyenge forint sem segít”

– fogalmazott.

Ám mivel a hagyma elengedhetetlen kelléke a főzésnek, sokan a drágulás ellenére sem mondanak le róla, Békési József például azt mondta, hogy nem örül az áremelkedésnek, de próbál olyan helyeken vásárolni, ahol jó a minőség és az ár is kedvező.