Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,61 Ft
Euró
401,49 Ft
Font
479,63 Ft
Bitcoin
62,798 $

Több mint 80 éve, a mai napon mérték a leghidegebbet hazánkban

A Földön valaha mért legalacsonyabb természetes hőmérsékletet (-89,2 fok) 1983. július 21-én az antarktiszi szovjet Vosztok állomáson regisztrálták, hazánkban pedig Miskolctapolca tartja a rekordot.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Meteorológiai és Földmágnességi Magyar Királyi Központi Intézet rekordhideget, mínusz 35 Celsius-fokot mért 1940. február 16-án Görömbölytapolcán, mai nevén Miskolctapolcán, s ennél hidegebbet még sosem regisztráltak hazánkban (legalábbis 1890 óta, amióta hivatalosan mérik).

Mondhatni második helyezést ért el a Nógrád megyei Zabar, amikor 2003. január 12-én mínusz 31,9 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála, s a település egyértelműen a leghidegebbnek számít Magyarországon, amelyet Putnok és Csákvár követ a sorban. Soron kívül Félmilliárdnál is drágábban hirdetik Torgyán József egykori villáját

Az esotanc.hu szerint erős lehűlés akkor alakul ki, ha nincs a közelben nagyobb város, amelynek hősziget hatása akár 5-7 fokkal is tudja emelni a környező levegő minimumhőmérsékletét, bár a széljárás is befolyásolja a lehűlés mértékét.

Minél szélcsendesebb az időjárás, annál jobban le tudnak hűlni a felszín közeli rétegek, illetve a domborzat hatása is jelentős: a hegyekkel, vagy dombokkal körülvett mélyedésekben lényegesen hidegebb van, mint a környezetében.

A Napi.hu beszámolója alapján Zabar azért tart annyi rekordot, mert a fent említett három szempontból is ideális a fekvése, bár az ország északkeleti részén több ilyen települést is fel lehetne sorolni, viszont ezeken a helyeken nincs hivatalos mérőállomás.

Egyre több a spekuláció Harry herceg és Meghan Markle esetleges válása kapcsán

Meg nem erősített források szerint feszültség tapasztalható Harry herceg és Meghan Markle kapcsolatában.