Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,991 $

Az eladók még bizakodnak, de már erőteljes a visszaesés az ingatlanpiacon

Nagyobb a választék, a kereslet viszont bezuhant, az árak pedig nem követik a csökkenést.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

„A kereslet nagyjából éves összevetésben 50 százalékkal csökkent, a tulajdonosok és ingatlanközvetítők által feladott eladó használt lakóingatlanhirdetések száma 6 százalékkal mérséklődött” – mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

„Ugyanakkor a teljes kínálat meghaladta a 130 ezer lakást és házat, ami pedig közel 30 százalékos bővülésnek felel meg” – tette hozzá a szakember. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

De mikor jön az árzuhanás?

Mint Balogh elmondta, korábban a január erősen indult, ugyanakkor a decemberi pangást idén nem követte „felpattanás”. Úgy véli, ehhez a hitelfeltételek változása is hozzájárult, a konstrukciók ugyanis kedvezőtlenebbek, mint tavaly ilyenkor.

A kereslet visszaesése Pest, Vas, valamint Zala vármegyében csaknem 50%-os a tavalyi év hasonló időszakához képest, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, valamint Veszprém vármegyében pedig 28-36 százalékos – írja a Balla Ingatlan.

A keresleti és a kínálati oldal ilyen mértékű változása a vásárlók számára jelenthet kedvezőbb helyzetet, javulhat ugyanis az alkupozíció. Eladói oldalról ugyanakkor érdemes elgondolkodni az árcsökkentésen, hiszen most minden vevőért küzdelem folyik, és leginkább a piacképes árakkal lehet befolyásolni a döntésüket.

Döntést hozott a bíróság Fico merénylőjének ügyében, több órán keresztül tárgyaltak

A lévai férfi indítékait is vizsgálták, egyértelmű a politikai motiváció.