Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,50 Ft
Euró
389,13 Ft
Font
454,93 Ft
Bitcoin
59,740 $

Soha nem sztrájkolt még ennyi egészségügyi dolgozó az Egyesült Királyságban

Az ország valaha volt egyik legnagyobb sztrájkja vette kezdetét hétfőn az Egyesült Királyságban, a bérvita azonban még mindig nem tűnik megoldottnak.

Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

A France 24 jelentése szerint az Egyesült Királyság hétfőn az egészségügyi dolgozók eddigi legnagyobb sztrájkjával néz szembe, miután az egyre súlyosbodó bérvita nem rendeződött, ennek okán pedig az ápolók és a mentősök tízezrei vonulnak utcára.

Mindez komolyan veszélyezteti a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) munkáját, erre pedig már az egészségügyi miniszter is felhívta a figyelmet. Mint ismert, az ápolók és a mentősök már tavaly év vége óta rendszeresen sztrájkolnak, ám eddig külön-külön tették: a hétfői munkabeszüntetésben azonban mindannyian részt vesznek, így ez az NHS 75 éves fennállása óta legnagyobb sztrájk. Soron kívül Verőfényes napsütésre számíthatunk a hétvégén, helyenként záporok is várhatók

Az egészségügyi dolgozók olyan béremelést követelnek, mely leköveti az országban uralkodó inflációt, ám a kormány álláspontja szerint ez kivitelezhetetlen gazdaságilag, azzal érvelve, hogy ez csak további áremelkedéseket okozna, ezzel együtt pedig tovább növekednének a kamatlábak és a jelzáloghitelek törlesztői is megemelkednének.

Jelenleg közel 500 ezer munkavállaló követel béremelést a kormánytól, akik külön-külön már tavaly óta demonstrálnak, s egyre nagyobb nyomást helyeznek Rishi Sunak miniszterelnökre, hogy oldja meg a problémát, ezzel együtt pedig a fennakadásokat is a sztrájk miatt.

Steve Barclay egészségügyi miniszter figyelmeztetett, a sztrájk miatt masszív fennakadásokra számítanak az egészségügyben, nyilatkozatában pedig rámutatott, a készenléti intézkedések ellenére a mentők és az ápolók szakszervezeteinek e heti sztrájkjai elkerülhetetlenül további késedelmeket fognak okozni a betegek számára az ellátásban.