Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,82 Ft
Euró
389,48 Ft
Font
455,45 Ft
Bitcoin
57,077 $

A Cheneso trópusi viharrá erősödött, árvizeket hozhat Madagaszkárra

A Cheneso trópusi viharrá erősödött és jelenleg több mint 120 kilométer/órás széllökésekkel és heves esőzésekkel sújtja a térséget.

Fotó: MTI/EPA/Pijal Adhikari
Afrika

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian jelentése szerint Madagaszkárt továbbra is sújtják a heves és szűnni nem akaró esőzések, melyek súlyos áradásokat és földcsuszamlásokat eredményeztek: a Cheneso névre keresztelt trópusi vihar a múlt hét folyamán érte el a szárazföldet.

Noha ezt követően a sziget délnyugati része felé vette az irányt, ez idő alatt pedig valamelyest gyengült, hétfőn végül elérte a Mozambiki-csatorna melegebb vizét és jelentősen megerősödött: szerdára ugyanis belépett a trópusi ciklon státuszba, miután a széllökések sebessége 120 kilométer/órás volt, ami egy 1-es kategóriájú hurrikánnak felel meg. Soron kívül Térképen a fővárosi patkányhelyzet

Kifejezetten szokatlan, de az időjárási jelenség közel négy napon át mozdulatlan volt és Madagaszkár nyugati partjainál rekedt meg, ami nagyon komoly kihívások elé állította a helyieket, hiszen napi szinten több mint 100 mm csapadékot hozott a part egyes részein.

Miután napokon át egy helyben maradt, némiképp gyengült, mivel a vihar alatti hűvösebb víz elindult felfelé, ezzel pedig csökkentette a ciklon erejét is, majd 88 kilométer/órásra szelídült a szél is. Noha ez kezdetben örömre adhatott volna okot, a vihar mostanra déli irányba kezdett gyorsulni, és egyenesen az Indiai-óceán déli része felé vonul.

Eljárást indít a Meta ellen az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság eljárást indít a Meta Ellen a hamis hírek megfelelő szűrésének elmulasztása miatt.