Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,793 $

Egyre kevesebben jelentkeznek pedagógusképzésre Magyarországon

Hat év alatt közel felére csökkent a jelentkezők száma, a képzésre felvételt nyert hallgatók is kevesebben vannak.

Fotó: Unsplash
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

A jelentkezők számának romló tendenciája alól egyedül 2021 volt kivétel az elmúlt hat évben. 2016-ban még 20 286-an jelentkeztek pedagógusképzésre, közülük 10 167-en nyertek felvételt.

2022-ben ez a szám a felvételizők részéről már csupán 11 977 volt, a képzést pedig 6453-an kezdhették meg. Hasonló visszaesésre legutóbb 2004 és 2008 között volt példa – írja az Infostart. Soron kívül Budán nyílik meg hamarosan az ország legnagyobb Aldi üzlete

Ezt követően azonban egészen 2016-ig kisebb-nagyobb megszakításokkal növekedő pályára állt mind a jelentkezők, mind pedig a felvételt nyert hallgatók száma. Azóta azonban hiába a 2021-es enyhe emelkedés, a tavalyi év ismét csökkenést mutatott.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Szabó Zsuzsa az Inforádiónak elmondta, hogy a legnagyobb probléma a szakos oktatás terén mutatkozik, ugyanis nincs már elegendő szaktanár a képzések elindításához.

Hozzátette, hogy a szakszervezet adatai szerint hasonló gondok körvonalazódnak az általános iskolákban is, melynek oka, hogy minden ötödik tanító vagy tanár nem rendelkezik pedagógus végzettséggel.

Egyre nagyobb méreteket ölt az éhezés Gáza északi részén

A Gázai övezet északi részén valóságos éhínség tapasztalható, figyelmeztet a Világélelmezési Program.

Videón Haaland mesternégyese a Manchester City meccséről

Haaland nagy napon van túl, ugyanis mesternégyest szerzett a Manchester City legutóbb mérkőzésén, amivel válaszoltak az Arsenal üzenetére.