Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,01 Ft
Euró
390,22 Ft
Font
456,44 Ft
Bitcoin
58,250 $

Sikeres a hazai robotsebészeti program: 463 robotasszisztált műtétet hajtottak végre

Rendkívül sikeres Magyarországon a robotsebészeti program: az indulás óta 463 robotasszisztált műtétet hajtottak végre két egészségügyi intézményben.

Fotó: Unsplash/Piron Guillaume
Orvostudomány

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Sikeresnek minősítette a robotsebészeti programot az Országos Onkológiai Intézet (OOI) és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház főigazgatója hétfőn budapesti sajtótájékoztatón abból az alkalomból, hogy egy éve vezették be a technológiát Magyarországon. Polgár Csaba, az OOI főigazgatójának beszámolója szerint a program indulása óta 463 robotasszisztált műtétet hajtottak végre a két intézetben. A Jahn Ferenc kórházban 236, zömében urológiai, az onkológián pedig nőgyógyászati daganatsebészeti beavatkozásokat végeztek.

Sikeres a program, mely 1,3 milliárd forintból valósult meg

A főigazgató felidézte: a magyarországi robotsebészeti program elindítását az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 1,3 milliárd forintos forrása tette lehetővé konzorciumban a két magyar intézmény számára. A műtéti számokból látható, hogy január végére a két intézmény biztosítani fogja az uniós program 200-200 műtéti vállalását – tette hozzá. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Polgár Csaba jelezte: projekten kívül, de szeptember végén elindították a hasi sebészeti műtéteket is. Az onkológiai intézet főigazgatója hozzátette: tervben van egy második robot beszerzése az intézethez a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) elnevezésű program forrásaiból. Ezt a berendezést a mellkassebészeti központban alkalmaznák.

A szakember jelezte: ha a kórház mind az öt területen – nőgyógyászat, urológia, hasi sebészet, fej-nyaksebészet, mellkassebészet – szeretné alkalmazni ezt a világszínvonalú technológiát, ahhoz egy berendezés nem elég. Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc kórház főigazgatója arról beszélt, hogy eddig a daVinci X robottal 234 urológiai és két nőgyógyászati onkológiai műtétet végeztek.

Kiemelte: a robotasszisztált műtéti beavatkozás precízebben hajtható végre, a műtéti terület képe jelentősen nagyítható, a folyamatot az operáló orvos három dimenzióban látja. Beszámolt arról is, hogy Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet urológiai osztályának osztályvezető főorvosa Magyarországon elsőként szerzett konzolsebészeti proktori képesítést, így a magyar szakemberek itthon kaphatnak képesítést és szerezhetnek ilyen irányú vizsgát.

A felére csökkent a kórházban töltött idő

Tenke Péter a sajtótájékoztatón elmondta, a robot segítségével műtött betegeknél jelentősen, mintegy felére csökkent a kórházban töltött idő, ezzel együtt csökken az ápolási idő, és rövidül a műtét utáni felépülési időszak. Pozitívumként említette még, hogy kevesebb a műtéti és posztoperatív komplikáció, rövidülnek a műtéti várólisták. Tenke Péter hozzátette: ebben az évben plusz kétszáz műtétet szeretnének elvégezni fiatal orvosokat bevonva a programba, a robotsebészetbe.

Mersich Tamás, az Országos Onkológiai Intézet Daganatsebészeti Központ hasi sebészeti osztályának osztályvezető főorvosa elmondta, az intézetben a robottal onkológiai nőgyógyászati, jellemzően korai méhtestrák- és méhnyakrákműtéteket végeztek. A hasi sebészeti program három hónapja alatt negyven beavatkozást, elsősorban vastagbél- és végbéldaganatot távolítottak el a robot segítségével.

Hozzátette: a robotasszisztált beavatkozásoknál pontosabban meghatározható a műtéti terület, a hagyományosan vagy laparoszkópos úton nehezen hozzáférhető helyen is végezhető műtét, valamint a túlsúlyos betegek műtétje is viszonylag könnyen kivitelezhető. Magyarországon még két intézetben, a Semmelweis Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen műtenek daVinci X robottal.

(MTI)

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.