Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,309 $

A magyarok döntő többségének alacsony a D-vitamin-szintje

Megfelelő utánpótlás nélkül 2-3 hónap alatt kimerülnek a zsírraktárak, holott a vitaminhiány megszüntetésével a magyarok halandósága 7-10%-kal csökkenne, az átlagéletkor pedig 2-3 évvel nőne.

Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód

Koós Alexandra

Szerkesztő

Télen kifejezetten fontos a D-vitamin pótlása, hiszen a „napvitamin” nemcsak az influenzás megbetegedésekkel szembeni védekezésben segít, hanem az egészséges csontokhoz is nélkülözhetetlen, emellett a depresszió tüneteit is tompíthatja.

A D2-vitamin többnyire növényi eredetű ételekben (gombák, élesztő, alga) található meg, míg a D3-vitamin többnyire állati eredetű forrásból (zsíros halak, tőkehalmájolaj, tojás, máj) származik, illetve az emberi bőrt érő napsugárzás hatására is termelődik. Soron kívül Messi a gólja mellett öt gólpasszt osztott ki, Suarez mesterhármast szerzett

Ám hazánkban, az októbertől áprilisig terjedő időszakban a napsugarak alacsonyabb beesési szöge miatt kevesebb az UV-B-sugárzás, s ebből eredően a bőrben nem tud létrejönni a D-vitamin-szintézis, vagyis az őszi-téli időszakban vitaminpótlásra van szükség.

Az adatok viszont azt mutatják, hogy a tél végére a magyar lakosság 90-95%-ának alacsony a D-vitamin-szintje, mivel megfelelő utánpótlás nélkül 2-3 hónap alatt kimerülnek a zsírraktárak, holott a vitaminhiány megszüntetésével a magyarok halandósága 7-10%-kal csökkenne, az átlagéletkor pedig 2-3 évvel nőne.

A Greendex szerint a szükséges D-vitamin-érték elérése 26%-kal mérsékelné a csípőtáji törések, 78%-kal a gyermekkori egyes típusú cukorbetegség, 35%-kal a rákos megbetegedések és jelentős mértékben az influenza kockázatát, mindemellett az egészséges és kiegyensúlyozott fogyásban is segíthet.

Agyonlőttek egy 16 éves késes támadót Ausztráliában

Újabb késes támadás történt Ausztráliában, ezúttal egy 16 éves radikalizálódott tinédzsert lőttek agyon a rendőrök.