Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,69 Ft
Euró
390,68 Ft
Font
457,49 Ft
Bitcoin
60,025 $

Egy korábban aggodalmat keltő aszteroida ismét megközelíti a Földet

Az Apophis nevű objektum kapcsán korábban számításokat is végeztek, melyek szerint 60 ezer Hirosima-bomba erejével hatna, ha összeütközne a bolygónkkal.

Fotó: NASA
Világűr

Szabó Kata

Szerkesztő

Az Apophis aszteroidát 2004-ben fedezték fel, a tudósok pedig kivétel nélkül felkapták rá a fejüket, mivel még ugyanabban az évben meglehetősen közel haladt el a Föld mellett. A közeledés azonban lehetőséget adott a tudományos közösségnek, hogy jobban tanulmányozhassa, ennek köszönhetően a NASA ma azt állítja, hogy az égi objektum 100 éven belül biztosan nem fog összeütközni a bolygónkkal.

Az előrejelzések szerint ugyanakkor már nem kell sokat várni az újabb találkozóra, ugyanis a számítások szerint 2029 áprilisában mindössze 32 ezer km távolságra lesz tőlünk, ez pedig közelebb van, mint sok Föld körül keringő műhold. Soron kívül Úgy tűnik, mégsem épül új kínai autógyár Magyarországon

A körülbelül 340 méter átmérőjű és körülbelül 41 millió tonna tömegű Apophis aszteroida mintegy 60 ezer Hirosima-bomba erejével hatna, ha becsapódna a Földbe. Ebben az esetben több ezer négyzetkilométernyi területet pusztíthatna el, és több millió ember halálát okozná – éppen ezért neve megegyezik a káosz és a pusztítás egyiptomi istenének nevével.

Nem kell tőle tartani

2021-ig még úgy vélték, hogy 2068-ban akár meg is valósulhat az ütközés forgatókönyve, ám az aszteroida újabb közeli elhaladása olyan új tanulmányokhoz vezetett, amelyek elvetették ezt a felvetést.

„Egy 2068-as becsapódás már nem szerepel a lehetőségek között, és számításaink szerint a következő 100 évben sem kell tartani a becsapódás kockázatától”, mondta Davide Farnocchia, a NASA-hoz tartozó Jet Propulsion részleg laboratóriumának munkatársa.

Vitézy Dávid ismét beszólt Karácsony Gergelynek

A jelenlegi főpolgármester egyelőre nem reagált erre.

Van olyan beszállító cég, amely behajtót fogadott az eladósodott kórházak miatt

Az eladósodott magyar kórházak ellen indítottak behajtási eljárást a műtéti anyagokat szállító cégek.

Úgy tűnik, mégsem épül új kínai autógyár Magyarországon

Joó István, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója szerint alaptalanok a magyar sajtóban terjedő hírek, melyek egy új kínai autógyár építéséről szólnak.