Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
62,584 $

Karácsony Gergely beszámolója ukrajnai látogatásáról

Budapest főpolgármestere úgy határozott, személyesen látogat el Ukrajnába, hogy biztosítsa az országot támogatásáról, s megemlékezett azokról az ukránokról, akik a háborúban életüket vesztették.

A fotó a bucsai tömegsír egykori helyszínén készült, ahol az áldozatokra emlékeztek. A fotón a visegrádi négyek főpolgármesterei és a bucsai polgármester láthatók. Fotó: Facebook/Karácsony Gergely
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere személyesen látogatott el Ukrajnába, ahol több háborús helyszínt is meglátogatott. Utazásáról a napokban több posztot is megosztott Facebook-oldalán, most pedig egy hosszabb beszámolóval érkezett ukrajnai látogatásáról. A főpolgármester bejegyzését változtatás nélkül közöljük.

„Nagyon fontos volt számomra az ukrajnai út. Saját szememmel láthattam azt, amiről pár hónappal ezelőtt még azt gondoltuk, hogy elképzelhetetlen. Soron kívül Szentkirályi Alexandra a Szomszédok legendájával, Vágási Ferivel üzent Karácsonynak

Azok az országok, amiket képviselünk a visegrádi négyek főpolgármestereiként, Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország, mind nagyon sokat szenvedett a XX. században. Mind éltünk szovjet megszállás alatt.

Pontosan tudjuk, hogy milyen fontos az európai integráció, ezért alapítottuk meg Pact of Free Cities-t, azaz a Szabad Városok Szövetségét. Békét és a népek közötti szolidaritást szeretnénk Európában.

Számomra nagy fájdalom, hogy ebben a teljesen egyértelmű helyzetben, amikor van egy agresszor és van egy áldozat, a magyar kormány összemossa a kettőt és nem őszinte politikát folytat. Megszavazza a szankciókat, majd kampányt folytat a szankciók ellen. Békéről beszél, de nem teszi hozzá, hogy béke akkor lehet, ha az agresszor felhagy a másik ország megszállásával.

De egy ország népe sem hibáztatható a kormánya cselekedeteiért. Tudom, hogy magyarok milliói várják azt a békét, amelyben a megtámadott áldozat, azaz Ukrajna kerül ki győztesen.

Ez a béke fontos lenne Európa és Ukrajna minden polgára számára, így a kárpátaljai magyarok számára is, akiknek a szabad és európai jogokat csak egy EU-hoz csatlakozó Ukrajna tudja majd megadni.”