Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,52 Ft
Euró
392,12 Ft
Font
458,29 Ft
Bitcoin
62,491 $

Kína szerint nem szükséges ennyit foglalkozni a koronavírusos halálesetek számával

Kínai szakértők szerint nem a halálesetek számának, hanem a kezelésnek kellene a figyelem középpontjában állnia.

Fotó: Laboratóriumi dolgozó a kínai Youcare Gyógyszervegyészeti Csoport pekingi gyárában a kínai kormány által szervezett sajtólátogatás alatt, 2023. január 10-én. A kínai hatóságok szerint az ország népesebb városaiban a koronavírus-járvány terjedése elérte csúcspontját, Pekingben és több tartományban csökken az új fertőzöttek száma. MTI/EPA/Mark R. Cristino
Ázsia

Szabó Kata

Szerkesztő

Egyre aggasztóbb hírek érkeznek Kínából, ahol néhány héttel ezelőtt némiképp hirtelen rendelték el a zéró-COVID szabályt és oldották fel az érvényben lévő korlátozásokat. Mindez jelentős mértékű fertőzéshullámot indított el az országban, a gondokat pedig tovább tetézi, hogy a hatóságok által közölt adatok az általános vélekedés szerint nem felelnek meg a valóságnak.

A WHO éles bírálatot fogalmazott meg a kínai hatóságok által közzétett, az esetszámok megugrásáról szóló beszámolóval kapcsolatban, az abban szereplő adatok ugyanis jelentős eltérést mutatnak az országban tapasztalható állapotokhoz képest, írja az AFP. Soron kívül A hét első felében napsütés, a második felében esős és szeles lesz az idő

Korábban több olyan riport is napvilágot látott, melyek szerint az ország egészségügyi rendszere és a krematóriumok is rendkívül túlterheltté váltak a korlátozások feloldása után, ezt bizonyítják többek között a Maxar által készített műholdképek is, melyeken jelentősen nagyobb mozgás látható a krematóriumok környékén, mint a korlátozások idején.

A kezelés legyen a középpontban

Kínai egészségügyi tisztviselők szerint azonban nem szükséges ennyit foglalkozni azzal, hogy hányan haltak meg koronavírus-fertőzésben, helyette inkább a kezelésre kellene összpontosítani.

„Nem gondolom, hogy minden egyes esetnél vizsgálni kellene a halál okát. Egy világjárvány korszakát éljük, amikor is a kezelésnek kellene lennie a legfontosabbnak”, nyilatkozta Liang Wannian, a kormány által létrehozott szakértői testület vezetője.

Wannian hozzátette, annak örülnének a legjobban, ha sikerülne megegyezni egy globális mérési módban a halálesetek számát illetően, ám amíg ez nem történik meg, addig hagyni kell, hogy az egyes országok saját maguk döntsék el, mit tartanak koronavírus-fertőzéssel összefüggő halálesetnek.

A kormány által nemrég felülvizsgált mérési módszer már csak azokat tekinti koronavírus-fertőzésben elhunyt személyeknek, akiknek halálát a kifejezetten a vírus által okozott légzési elégtelenség okozta, így a vírussal összefüggő haláleseteket már nem számítják bele.

Így jött ki az, hogy múlt hónap óta mindössze 37 koronavírus-fertőzéssel összefüggő halálesetet jelentettek az 1.4 milliárd lakosú országból, és ez az, ami a WHO-nak nem tetszik, ugyanis meglátásuk szerint az új mérési módszer túlzottan szűk, a közzétett számok pedig nem tükrözik a fertőzés valódi súlyosságát.

Az elnöki székébe is kerülhet Bidennek a TikTok betiltása

Nem várt hatása lehet az elnök által is támogatott törvénynek.