Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,395 $

Rejtett adóemeléssel vádolja a kormányt az MSZP, féltik a nyugdíjasokat

Az MSZP szerint rejtett adóemelést hajtott végre a kormány, amivel a nyugdíjasok nehéz helyzetbe kerülnek.

...svg content...Fotó: Parrag Zoltán egyesített kézbesítő átadja a nyugdíjprémiumot Varga Viktornénak Budapesten 2021. november 12-én. MTI/Illyés Tibor
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

Rejtett adóemeléssel vádolta a kormányt az MSZP alelnöke szerdán, ezzel szerinte a kisnyugdíjasokat és a közepes nyugdíjjal rendelkezőket büntetik leginkább. Korózs Lajos az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón indoklásként elmondta, hogy a kormány 4,1 százalékos élelmiszer-kiskereskedelmi különadót vetett ki, ami ugyan a legnagyobb cégekre vonatkozik, de mivel ők diktálják az árakat, minden kiskereskedelmi cég érvényesíti azokat.

Vagyis a nyugdíjasok a világ egyik legnagyobb, 27 százalékos általános forgalmi adóját (áfa) fizetik minden bevásárlásnál, plusz a 4,1 százalékos különadót, amit minden egyes termékre rátesznek, azaz 31 százalékos adót fizetnek – közölte. Soron kívül Szia, Orbán Viktor! Ki a kedvenc mesehősöd?

Az ellenzéki politikus értékelése szerint a legjobban az alacsony nyugdíjjal rendelkezők sínylik meg ezt, mivel az ő fogyasztói kosarukban az élelmiszer „borzasztó” nagy hányadot tesz ki.

A nyugdíjasok keresete

Elmondta, a nyugdíjasok jelentős része 80 ezer és 160 ezer forint közötti nyugdíjjal rendelkezik, a statisztikai adatok szerint tavaly 1,1 millió nyugdíjas juttatása volt alacsonyabb, mint 160 ezer forint.

Nekik ebből az összegből kell kigazdálkodniuk a sokszor 40-60 százalékkal dráguló élelmiszereket, a 20 százaléknál nagyobb mértékben dráguló gyógyszereket, az energiaszámlákat és a lakásrezsit is.

Korózs Lajos azt mondta, a kormány hagyjon fel ezzel a politikával, „ne nyúlja le a nyugdíjasokat minden egyes bevásárlásnál”, csökkentse az alapvető élelmiszerek áfáját nulla százalékra, az energiáét pedig 5 százalékra. Követelte a rendszerhasználati díj eltörlését és garantált energetikai alapszolgáltatás bevezetését, javasolta, hogy tegyék díjmentessé a villanyórák visszakapcsolását és az előre fizetős órákat is.

(MTI)

Hét újszülött vesztette életét egy gyermekkórházban történt tűzesetben Indiában

Rövid időn belül újabb halálos tűzeset történt Indiában, melynek következtében hét újszülött életét vesztette.