Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,41 Ft
Euró
390,99 Ft
Font
458,03 Ft
Bitcoin
63,423 $

Az orosz állami televízióban ismét „megelőző nukleáris csapásokról” elmélkednek

Noha egy ideje már nem érkezett konkrét fenyegetés a Kreml részéről, az orosz állam televízióban újra népszerű téma a nukleáris teszt, valamint a megelőző nukleáris csapás is.

Fotó: MTI/EPA/Alekszej Nyikolszkij
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Sky News jelentett arról, hogy olyan felvételek láttak napvilágot, melyeken orosz szakértők elmélkednek a nukleáris tesztek folytatásáról, valamint a megelőző nukleáris csapások végrehajtásának lehetőségéről.

Az orosz állam televízió egyik műsoráról készült felvételt Julia Davis, a Daily Beast rovatvezetője osztotta meg a Twitteren: a műsorban Vlagyimir Szolovjov orosz propagandista és társai arról elmélkednek, hogy továbbra is támogatják a nukleáris teszteket.

Egyikük kijelenti, hogy „a Kreml hatalmas hibát követ el” azzal, hogy nem fejleszti ezt a területet, mire az állami duma egyik tisztviselője közli, hogy bár „nem ő a legnagyobb szakértője” a nukleáris tesztelésnek, ő maga „több mint biztos” abban, hogy a teszteket „meglehetősen gyorsan” újra lehetne indítani.

„Az a terület, ahol nyilvánvaló paritásunk van, az a nukleáris robbanófejek terén van. Óriási hibát követünk el azzal, hogy nem fejlesztjük ezt a területet. Tökéletesíteni kellene, és új dolgokat kellene kifejleszteni. Meg kellene mutatnunk, és nem kellene félnünk tőle. Ha bármi mással próbálkoztok, kutyák, akkor fejbe verünk titeket egy nukleáris bottal.”

Itt fordult át a beszélgetés egy sötétebb irányba

Ezen a ponton a beszélgetés ismét riasztó fordulatot vett, s a tisztviselő első körben kijelentette, hogy szerinte már „unalmas” vörös vonalakról beszélni:

„Egyetlen csapás Franciaország ellen, és mindennek vége. Biztosíthatom önöket, hogy mindannyian behúzzák a farkukat. Senki sem akar majd közbelépni.”

Erre reagálva egy másik propagandista kijelentette, ő két atomtudóssal is beszélt a témában, akik elmondása szerint azt mondták, hogy „itt az ideje” beszélni a nukleáris fegyverekről. Meglepő, de egy másik jelenlévő közölte, nem ért egyet a tesztelés gondolatával sem, mert „a nukleáris fegyverek használata lehetetlen”:

„Lehetetlen. Akkor mi értelme van annak, hogy van? Az elrettentés politikai eszköze. Ha Oroszország mint nemzet létét fenyegetés éri, ahogy azt a doktrínánk leírja, akkor biztos vagyok benne, hogy atomfegyvereket fogunk használni. Addig is úgy vélem, hogy mindezek a beszélgetések értelmetlenek.”

Négy rendőrrel végeztek egy lövöldözésben az Egyesült Államokban

Megrázó eset történt az észak-karolinai Charlotte-bana, ahol négy rendőr vesztette életét egy lövöldözésben.