Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
62,777 $

Kutatás: félmillióan halnak meg évente a beporzó rovarok pusztulása miatt

Az elégtelen mértékű beporzás a termések mennyiségét is csökkenti, amelynek hatására egyre kevesebb ember, egyre kisebb mennyiségben fér hozzá egyes élelmiszerekhez.

Fotó: Unsplash
Tudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy kutatás szerint a méhek és más beporzók pusztulása már most közel 500 ezer ember halálát okozzák a világon évente, ugyanis az egyedszámuk csökkenése az egészséges élelmiszerek kínálatának visszaesését is eredményezi.

A termények háromnegyedének beporzásra lenne szüksége, ez azonban egyre kevésbé valósul meg a rovarpopulációk erőteljes csökkenése miatt, s az elégtelen mértékű beporzás 3-5%-kal vetette vissza a zöldség, gyümölcs és diófélék termését. Soron kívül Szentkirályi Alexandra a Szomszédok legendájával, Vágási Ferivel üzent Karácsonynak

Ennek hatására egyre kevesebb ember, egyre kisebb mennyiségben fér hozzá ezekhez az élelmiszerekhez, így nem tudnak kellően egészségesen étkezni, holott ez létfontosságú lenne számos betegség (szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, agyvérzés, bizonyos rákos megbetegedések) megelőzése érdekében.

Óriási kihívás előtt állunk, ám van megoldás

A tudósok úgy vélik, napjainkban az összes haláleset 1%-áért felelős a beporzók számának fogyatkozása, s ez a tanulmány az első, amely számszerűsíti a beporzók létszámváltozásának egészségre gyakorolt hatásait – írta a The Guardian.

Dr. Samuel Myers, a Harvard Egyetem kutatója szerint a kialakult helyzet immár akkora egészségügyi kockázatot jelent, mint a prosztatarák vagy a droghasználat, majd hozzátette, az egyedszám helyreállítása óriási kihívást jelent globálisan.

Ezt követően némi jó hírrel szolgált, mondván, a rovarok halálozását a virágok gyakoriságának növelésével, a rovarirtó szerek használatának csökkentésével, illetve a rovarok természetes élőhelyeinek óvásával és helyreállításával is mérsékelni lehet.

Ennyivel drágább jelenleg az üzemanyag Magyarországon a régiós átlagnál

Még mindig szemmel látható a különbség.

Az Arsenal újabb nyomás alá helyezheti a Manchester Cityt, élőben adja a tv

Az Arsenal és a Manchester City is pályára lép szombaton az angol bajnokságban, és lehetséges, a Liverpoolnak már nincs reális esélye a címre.