Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,66 Ft
Euró
388,91 Ft
Font
452,88 Ft
Bitcoin
63,320 $

Egyre kevesebb magyar tud saját ingatlant vásárolni

A drágulás üteme ugyan lassulhat, sokak számára azonban továbbra is csak álom a saját lakás.

Fotó: unsplash
Gazdaság

Bense Róbert

Szerkesztő

A szigetelés nélküli, korszerűtlen fűtési rendszerű ingatlanok ára ugyan csökkenésnek indulhat 2023-ban, viszont a tavalyi 125 ezer adásvétel után idén akár 15-35 ezerrel is csökkenhet a vásárlások száma, hiába hosszabbítottak meg több családtámogatási rendeletet is.

Ez leginkább annak köszönhető, hogy a bizonytalan gazdasági helyzet sokakat eltántoríthat az ingatlanvásárlástól, a romló hitelkörnyezet pedig a kínálkozó lehetőségeket is alaposan leszűkítheti. Soron kívül Szinte az összes szlovákiai iskolában bombariadót jelentettek, a hatóságok evakuálták az intézményeket

Továbbra is sok a kérdőjel, ami az albérletek fellendülését hozza magával

„Fordulóponthoz ért tavaly az ingatlanpiac. A fokozatosan csökkenő számú adásvételek mellett a piac lassulását tapasztaltuk, ez a visszafogottság azonban az ingatlanárak változásában az év végéig még nem mutatkozott meg. 2023-ban ennek a trendnek a folytatódása várható” – mondta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője a Magyar Nemzetnek.

„Ha az év második felében gazdasági szempontból megkezdődik hazánkban a kilábalás, az az ingatlanpiaci aktivitást is kedvezően befolyásolja majd” – tette hozzá Benedikt, aki szerint főképp az albérletek iránti kereslet ugorhat meg.

Habár a családtámogatások fenntartása továbbra is segítséget nyújthat, jelen helyzetben várhatóan ezeknek is kisebb lesz a hatása az ingatlanpiacon. Az árak tekintetében az energiatakarékos házak és lakások esetében pedig továbbra is enyhe emelkedés várható.

Hszi Csin-ping egyedi autóval érkezik Magyarországra, a kínai őrezred fogja védeni

Most először jár Magyarországon a kínai elnök a hivatalba lépése óta.

Sztrájkkal tiltakoznak a RAI olasz közszolgálati televízió dolgozói

Munkabeszüntetésbe kezdtek hétfőn a RAI olasz közszolgálati televízió munkatársai, tiltakozva a költségvetés-csökkentés, a munkavállalói jogok helyzete és a politikai befolyás ellen.