Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,20 Ft
Euró
390,23 Ft
Font
456,08 Ft
Bitcoin
57,848 $

Kína „csapásmérő gyakorlatot” hajtott végre a Tajvan körül

Tajvan szerint Kína fellépése „ismét rávilágít arra a mentalitására, hogy a nézeteltéréseket erővel oldja meg, és lerombolja a regionális békét és stabilitást”.

Fotó: Felvonják a zászlót egy kínai hadihajón a Csöcsiang tartománybeli Csousan hadikikötõjében 2022. december 20-án, a térségben tartandó orosz-kínai hadgyakorlatot megelõzõ napon. Az egyhetes közös gyakorlatozáson Oroszország a csendes-óceáni flottjának zászlóshajójával, a Varjag rakétacirkálóval, valamint a Saposnyikov marsallról elnevezett fregattal képviselteti magát, míg a kínai haditengerészet egyebek mellett manõverezõ rakétával felszerelt rombolókat és fregattokat használ a Kelet-kínai-tengeren tarott hadgyakorlaton. MTI/EPA/Hszinhua/Li Jün
Ázsia

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A kínai hadsereg közölte, hogy vasárnap „csapásmérő gyakorlatot” hajtott végre a Tajvan körüli tengeri övezetben és légtérben, válaszul a sziget és az Egyesült Államok „provokációjára”, amelyet nem részleteztek.

Tajvan, amelyet Kína saját területének tekint, az elmúlt mintegy három évben többször panaszkodott a közelben folytatott kínai katonai tevékenységre, mivel Peking arra törekszik, hogy nyomást gyakoroljon Tajpejre, hogy fogadja el a kínai szuverenitást.

Kína augusztusban hadgyakorlatokat rendezett Tajvan környékén, miután Nancy Pelosi amerikai házelnök Tajpejben tett látogatást, szombaton pedig elítélte az Egyesült Államokat egy új védelmi engedélyezési törvény miatt, amely növeli a Tajvannak nyújtott katonai támogatást.

Tajvan tovább növeli a katonai erejét

A kínai hadsereg rövid közleményben közölte, hogy Tajvan környékén „közös harckészültségi járőrözést és közös tűzerejű csapásmérő gyakorlatot” hajtottak végre, bár a pontos helyszínt nem adtak meg – írja a Channel News Asia. 

„A hadszíntéri erők minden szükséges intézkedést megtesznek a nemzeti szuverenitás és a területi integritás határozott megvédésére” – fűzték hozzá. 

A tajvani védelmi minisztérium szerint Kína fellépése „ismét rávilágít arra a mentalitására, hogy a nézeteltéréseket erővel oldja meg, és lerombolja a regionális békét és stabilitást”.

A tajvani-amerikai együttműködés hozzájárul az Indo-csendes-óceáni térség szabadságához, nyitottságához, békéjéhez és stabilitásához, és Tajvan az ellenséges fenyegetésnek és önvédelmi szükségleteinek megfelelően tovább fogja növelni haderejét – közölte a minisztérium.

„A kínai kommunisták »katonai megfélemlítési« akciói nyilvánvalóan népünk megfélemlítésére irányulnak, és nem kedveznek (Kína) nemzetközi megítélésének” – tették hozzá.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.