Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,48 Ft
Euró
389,19 Ft
Font
453,37 Ft
Bitcoin
61,616 $

Vészjósló tünetek alakultak ki a koronavírus-fertőzésből felgyógyult pácienseknél

Az orvosok és az egészségügyi szakértők továbbra sem tudják biztosan megmondani, milyen következményei lehetnek a COVID-19 betegségből való felépülésnek; a legújabb megfigyeléseik alapján komoly hatással lehet a kórokozó a szervezetre még hónapokkal a fertőzés után is.

Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az orvosok és az egészségügyi szakértők továbbra sem tudják biztosan megmondani, milyen következményei lehetnek a COVID-19 betegségből való felépülésnek; a legújabb megfigyeléseik alapján komoly hatással lehet a kórokozó a szervezetre még hónapokkal a fertőzés után is.

Kutatók rájöttek, hogy azoknál, akik egyszer már átestek a koronavírus támadásán, nagyobb eséllyel alakulhat ki a krónikus fáradtság szindróma (CFS) vagy a myalgiás enkefalomielitisz (ME). Ezekre a súlyos állapotokra az extrém fáradékonyság, a memóriazavarok, valamint az izom- és ízületi fájdalmak a jellemzőek, leggyakrabban pedig hormonális egyensúlyhiány, illetve legyengült immunrendszer miatt jöhetnek létre. Soron kívül Lehúzta a vécén újszülött gyermekét egy 15 éves lány, vádat emeltek ellene

Az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) szerint a pozitív koronavírus-tesztet produkáló személyek majdnem egyharmada képtelen volt visszatérni normális életéhez a tünetek enyhülése után, többen hetekig, akár hónapokig küszködtek légszomjjal, emlékezetkieséssel és életuntsággal.

Az ME-re és a CFS-re sajnos nem létezik megfelelő gyógyszer vagy kezelési mód. 2015-ben körülbelül 800 ezer amerikai szenvedhetett ezekben a szindrómákban, a valós szám ennél magasabb lehet, hiszen sokakat egyszerűen nem tudnak diagnosztizálni.

Az ME Action Network online program keretein belül olyan emberekről szeretnének tudomást szerezni, akik tapasztalják magukon a levertséget, egyúttal a közelmúltban felgyógyultak a COVID-19 fertőzésből.

A CDC azt ajánlja a hivatalosan egészségesnek titulált koronavírus-pácienseknek, hogy egy ideig próbálják meg korlátozni az aktivitásukat, mivel a teljes felépülés tovább tarthat, mint azt korábban gondolták.

A Stanford Genom Technológiai Központjának professzora, Dr. Ami Mac úgy gondolja, a mostani pandémia tökéletes lehetőséget nyújthat a kutatóknak arra, hogy jobban megértsék a betegségek posztvirális kórlefolyását.

„Egy hosszú ideig tartó egészségügyi katasztrófához vezethetne az, ha egyre jobban felszaporodna az ME és a CFS páciensek száma, így lényegében akaratukon kívül megtapasztalnák, milyen szinte «élő halottként» létezni.”

magyarázta Mac.

A folyamatos vérvétel után történő molekuláris vizsgálatok jelenthetik az egyetlen potenciális megoldást a krónikus fáradtság szindróma megelőzéséhez. Jelenleg egy speciális mobilos alkalmazáson dolgoznak, amivel nyomon követhetik a koronavírus-páciensek szimptómáit, és összehasonlíthatják őket az ME és a CFS tüneteivel.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/nemetorszag-a-koronavirus-jarvany-kozepette-is-nagy-engedmenyt-tett/

Kulka Jánost választották meg a Nemzet Színészének

Kulka Jánost a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg a nemzet színészei.