Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,50 Ft
Euró
389,13 Ft
Font
454,93 Ft
Bitcoin
59,740 $

A megélhetési válság közepette 20 százalékkal emelkedett a brit milliárdosok száma

A világjárvány kezdete óta 20 százalékkal növekedett a brit milliárdosok száma, annak ellenére, hogy jelenleg tombol a megélhetési válság a lakosság körében.

Fotó: Unsplash/Christopher Bill
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Independent számolt be arról, hogy egy friss kutatásban megállapították, a milliárdosok száma 20 százalékkal emelkedett a globális koronavírus-járvány kezdete óta az Egyesült Királyságban. Az Equality Trust által végzett friss kutatás szerint a milliárdosok száma 2020-ban 144 fő volt, 2022-ben azonban 177 főre emelkedett, annak ellenére, hogy a lakosság eközben megélhetési válsággal küzd.

Az egyenlőséggel foglalkozó jótékonysági szervezet „nemzeti szégyennek” minősítette a milliárdosok számának növekedését, hangsúlyozva, hogy ezen eredmények egy olyan időszakban születtek, amikor egyes családok kénytelenek választani, hogy fűtenek, vagy inkább esznek az elszálló árak miatt. Soron kívül Verőfényes napsütésre számíthatunk a hétvégén, helyenként záporok is várhatók

Jo Wittams, az Equality Trust társügyvezető igazgatója értékelésében úgy fogalmazott, az Egyesült Királyság vagyoni egyenlőtlenségek terén elért eredményei megdöbbentőek, súlyosan igazságtalanok és „veszélyt jelentenek a brit gazdaságra és társadalomra egyaránt”.

A jótékonysági szervezet felmérése szerint a kormány és a bankok beavatkozása a világjárvány idején lehetőséget teremtett a milliárdosok számára, hogy „robbanásszerűen növeljék vagyonukat”, e szélsőséges vagyongyarapodás pedig elsősorban a koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatásainak mérséklését célzó intézkedéseknek köszönhető.

A jelentésből az is kiderült, hogy az Egyesült Királyságban a milliárdosok száma több mint tízszeresére, 15-től 177-re növekedett, míg vagyonuk 53,9 milliárd forintról több mint 653 milliárd fontra (!) emelkedett. Mindez azt jelenti, hogy a brit milliárdosok vagyona 32 év leforgása alatt több mint 1000 százalékkal (!) növekedett.