Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,37 Ft
Euró
389,10 Ft
Font
453,36 Ft
Bitcoin
62,837 $

Magyarország is hozzájárul az EU energiabiztonságának növeléséhez

Az azeri zöld villamosenergia szállításáról egyeztetett több európai ország is, a döntés az Európai Unió számára is rendkívül fontos.

Fotó: Illusztráció | Twenty20
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Megszületett a megállapodás Magyarország, Románia, Grúzia és Azerbajdzsán vezetői között arról a Fekete-tenger alatt is áthaladó, csaknem 1200 kilométer hosszúságú villamosenergia-kábelről, amely Grúzián és Románián keresztül kötné össze Azerbajdzsánt Magyarországgal.

Azerbajdzsán tervei szerint a szélerőművekből származó villamosenergiát juttatná így el Európa távolabbi részeibe, a tranzitországok között pedig Magyarország és Románia a két legfontosabb állomás. Soron kívül Szentkirályi Alexandra a Szomszédok legendájával, Vágási Ferivel üzent Karácsonynak

Klaus Iohannis román elnök hivatala pénteken közleményben tudatta, hogy a négy ország közötti megállapodás biztosítja a „pénzügyi és műszaki keretet” a tenger alatti villamosenergia-kábel projekthez.

A közlemény szerint az új vezetékrendszer célja az európai energiaellátás stabilitásának biztosítása, ezáltal pedig a regionális energiabiztonság növelése. A rendszer a háború okozta energiaválságra is megoldást lehet – írja a Sky News.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is üdvözölte a megállapodást, melyről úgy vélekedett, hogy a nyugat-balkáni energiaellátásban is fontos szerepe lehet, csakúgy, mint Ukrajna újjáépítésében. Azerbajdzsán nem csupán áram, de gáz terén is egyre fontosabb exportőre az EU-nak.