Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,63 Ft
Euró
389,40 Ft
Font
453,70 Ft
Bitcoin
64,043 $

Az utolsó francia katonák is elhagyták a Közép-afrikai Köztársaság területét

Miután a Közép-afrikai Köztársaság szemmel láthatóan szorosabbra kívánja fűzni kapcsolatát Moszkvával, Franciaország a kivonulás mellett döntött.

Fotó: Unsplash/Clovis Wood Photography
Afrika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az AFP jelentése szerint pénteken Közép-afrikai Köztársaságban állomásozó utolsó francia csapatok is elhagyták az ország területét, a kivonulás pedig annak okán történt, hogy az ország szorosabbra kívánja fűzni kapcsolatait Oroszországgal.

A hírügynökség tájékoztatása szerint egy francia logisztikai támogató egység 47 katonája hagyta el a bangui repülőteret egy C-130-as szállítógép fedélzetén. Ezzel a 130 fős francia kontingens utolsó katonái is elhagyták az ország területét. Soron kívül Saját házában késeltek halálra egy várandós nőt, nagy erőkkel keresik a tettest

Eközben a francia védelmi minisztérium egy hivatalos közleményben erősítette meg, hogy a Közép-afrikai Köztársaságban tartózkodó utolsó csapatok is elhagyták az ország területét, akik egy logisztikai misszió keretében állomásoztak az országban.

Mint ismert, korábban, augusztusban a francia vezérkar jelentette be, hogy kilenc év után véget ért a Barkhane-művelet, melynek keretében a francia hadsereg kilenc éven át tartózkodott az afrikai ország gaói bázisán.

A francia fegyveres erők csaknem egy évtizeden át támogatták Mali kormányát a felkelők ellen, ám Emmanuel Macron francia elnök úgy határozott, hogy visszavonja a hadsereget az afrikai országból, miután Franciaország és a mali junta összetűzésbe keveredett a 2020 augusztusában történt hatalomátvétel után.

Dzsudzsákék sem tudták megállítani a Ferencvárost, kiütötték a Debrecent

A Debrecen sem tudott mit kezdeni a Ferencvárossal, 4-1-es vereséget szenvedtek, és távolabb kerültek a dobogótól.

Ezekkel a gólokkal lett bajnok a Real Madrid (videó)

A Real Madrid meccse nem volt a legsimább a Cadiz ellen, mégis 3-0-ra nyertek, majd a Barcelona vereségével bajnoki címet ünnepelhettek.

Életveszélyes állapotba került két gyermek egy ceglédi autóbaleset miatt

Többeket mentőhelikopterrel vittek kórházba a Cegléden történt súlyos baleset miatt, két gyerek életéért küzdenek az orvosok.