Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,87 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
453,96 Ft
Bitcoin
64,259 $

Tízezer rendfenntartót vezényelnek a francia utcákra a vb-elődöntő miatt

Rengeteg rendfenntartó lesz kint a francia utcákon a Marokkó-Franciaország vb-eldöntő mérkőzés miatt.

Fotó: EPA/MARTIN DIVISEK
Sport

Takács Petra

Szerkesztő

Mintegy 10 ezer rendőrt és csendőrt vezényelnek Franciaországban az utcákra és közterekre szerda este a katari labdarúgó-világbajnokság elődöntője utáni ünnepléseket követő esetleges rendbontások elkerülésére. A mérkőzésen Franciaország és Marokkó játszik egymással.

„Tízezer rendőrt és csendőrt mozgósítunk, 5 ezret a párizsi régióban, és elsősorban a Champs-Elysée sugárút környékén, további ötezret pedig Párizson kívül” – jelentette be kedd este Gérald Darmanin belügyminiszter a nemzetgyűlésben. Soron kívül Így startolt el a forint hétfő reggel

A tárcavezető elmondta: nem zárják le a Champs-Elysées-t a forgalom elől, jóllehet ezt kérte a kerületi önkormányzat. Ugyanakkor a párizsi körgyűrű fel- és lehajtóit több helyen is lezárják, valamint számos metrómegálló is zárva lesz a mérkőzést követően.

A belvárosban 2200 rendőr és csendőr lesz az utcákon

A belügyminiszter a terrorfenyegetettségre hivatkozva tartotta fontosnak biztosítani „a gyakran családias jellegű örömünnepet”. A tárca jelezte: a belvárosban 2200 rendőr és csendőr lesz az utcákon szerda este, míg múlt szombaton – amikor Marokkó és Franciaország is továbbjutott az elődöntőbe – 1500 rendfenntartó volt az utcákon Párizsban.

Rendőrségi források szerint a belügyminisztérium azt is kérte a prefektusoktól, hogy tartsanak razziákat a lakóépületek közös tulajdonú területein (lépcsőházakban, tetőkön, szemét- és babakocsi-tárolókban), ahol esetleg tűzijátékokat, petárdákat vagy más veszélyes tárgyakat rejthetnek el, elsősorban olyan negyedekben, ahol gyakoriak az incidensek.

Jóllehet Franciaországban ezen a világbajnokságon nincsenek szurkolói zónák, szombaton a Marokkó-Portugália és a Franciaország-Anglia mérkőzések után a rendőrség becslései szerint mintegy 20 ezren ünnepeltek a Champs-Élysées-n. Az ünneplés kezdetben békésen indult, de hajnalban szórványos összetűzések voltak rendőrökkel, több kirakatot betörtek és felgyújtottak három robogót.

A Párizsban őrizetbe vett mintegy száz szurkoló háromnegyede francia volt – mondta Gérald Darmanin. Országosan 170 randalírozót állítottak elő. Marokkóban mintegy 54 ezer francia állampolgár él, míg Franciaországban több mint egymillió marokkói állampolgárt tartanak számon, egy jelentős részük a házassága révén kettős állampolgár.   Marokkó 1956-ig volt francia protektorátus, a két ország között azóta is nagyon erősek a kulturális és gazdasági kapcsolatok, amelyek felerősítik a szerda esti mérkőzés érzelmi jellegét.

(MTI)

Összefoglaló videó a Ferencváros 5-1-es győzelméről a Debrecen ellen

A Ferencváros végül 5-1-re győzte le a Debrecent az NB1 hétvégi fordulójában, ami egyúttal rekordot is hozott, mert egy csapat sem rúgott olyan sok gólt egy idény alatt, mint a Fradi.

Testvére helyett akart motoros vizsgát tenni, és ez még mind semmi

Rendőrségi ügy lett belőle, miután úgy döntött, a testvére helyett megy motoros vizsgára, de hamar lebuktak.

Súlyos baleset történt Baján, vonat elé hajtott egy kamion

Ezúttal egy kamionos okozott komoly fennakadást, amikor vonat elé hajtott, mely mintegy 200 méterre állt meg a vasúti átjárótól, de nem siklott ki.