Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Dél-Korea miniszterelnöke szerint Észak-Korea készen áll egy nukleáris fegyvertesztre

Dél-Korea miniszterelnöke úgy látja, hogy Észak-Korea készen áll arra, hogy teszteljen egy nukleáris fegyvert, kiemelve, hogy „valószínűleg meg is fogja tenni”.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Kim Hi Csul
Ázsia
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Han Dokszu, Dél-Korea miniszterelnöke kijelentette, meglátása szerint Észak-Korea készen áll arra, hogy nukleáris fegyvertesztet végezzen, kiemelve, hogy szerinte „valószínűleg meg is fogja tenni”. E megjegyzései azt követően hangoztak el, hogy Kim Dzsongun 2011-es hatalomátvétele óta a legtöbb rakétát lőtte ki.

A dél-koreai miniszterelnök a Sky Newsnak adott exkluzív interjújában úgy fogalmazott, „nehéz lenne megmondani, hogy pontosan mikor” kerülhet sor a tesztelésre, ám ő látja, hogy már felkészültek rá. Arra is kitért, hogy Kína nemrég enyhített a zéró-Covid politikán, amit szerinte már „jóval hamarabb” meg kellett volna tenni.

Visszatérve az észak-koreai helyzetre, amennyiben a nukleáris kísérletre valóban sor kerül, úgy ez lenne az első valós eszkaláció 2017 óta, ezzel együtt pedig beláthatatlan következményekkel járna a jelenlegi, egyébként is rendkívül feszült helyzetben.

A dél-koreai miniszterelnök ennek ellenére jelezte, országa felkészült erre a „nagyon nemkívánatos akcióra”, hozzátéve, hogy ebben a pillanatban nem tudja megmondani, hogy milyen válaszlépésekre kerülne sor. Ugyanakkor leszögezte, nyilvánvalóan addig szeretnének „valamiféle kiterjesztett elrettentő képességgel rendelkezni, minden opciót beleértve”.

Észak-Korea állította, hogy a Dél-Korea és az Egyesült Államok által tartott közös hadgyakorlatokra reagált a tesztekkel, melyet „fenyegetőnek és provokatívnak” írt le, s azzal vádolta a dél-koreai kormányt, hogy az előző kormány által elért előrelépéseket sutba vágta.
Han azonban határozottan visszautasítja ezen vádakat, hangsúlyozva, hogy:

„Lehet, hogy ők keményebb vonalnak nevezik elrettentő képességeink megerősítését, de ez egy teljesen természetes irányvonal minden ország számára, mely növeli önállóságát a biztonság tekintetében. A békénket a saját feltételeink szerint fogjuk biztosítani, nem pedig az Észak-Korea által diktált feltételek szerint.”