Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,31 Ft
Euró
390,67 Ft
Font
457,57 Ft
Bitcoin
60,001 $

A magyar háziorvosi körzetek 10 százaléka betöltetlen, 600 háziorvos hiányzik

Egyre komolyabb a baj a magyar egészségügyben: 2010 óta folyamatosan csökken a háziorvosok száma, mostanra pedig a praxisok 10 százaléka betöltetlen.

Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az InfoRádió műsorában beszélt az egészségügy aktuális helyzetéről Bíró Anikó, a KRTK Közgazdaságtudományi Intézet tudományos főmunkatársa: megosztotta, a háziorvosok száma már 2010 óta folyamatosan csökken, jelenleg pedig a magyar körzetek 10 százaléka betöltetlen.

Rámutatott, ez az arány folyamatosan növekszik, a probléma ugyanis 2010-ben jelentkezett először, azóta pedig csak romlott a helyzet. 2022 végére a háziorvosi körzetek 10 százaléka betöltetlen, ugyanis mintegy 6000 háziorvosi körzet van Magyarországon, melyből 600 betöltetlen. Soron kívül Beismerte a gyógyszergyártó, hogy vérrögöt okozhat a Covid-oltóanyaga

Noha a tartósan betöltetlen praxisok számára 2014-től bevezettek egy támogatást, mely akkor közel 6-10 millió forintnyi összeget jelentett, ezt 2017-től a duplájára emelték, így a támogatás mértéke jelenleg 12-20 millió forint között mozog. A támogatás azonban önmagában nem elég ahhoz, hogy megszakítsa a negatív trendet.

Nemrég egy felmérést is végeztek a háziorvosok körében, melyből kiderült, hogy több tényező is közrejátszik abban, hogy egyes területeken miért nem vállalnak körzeteket.

A háziorvosok többsége a körzetek elhelyezkedését nevezte meg a legfőbb problémaként, a másik visszatartó erő pedig a betegek összetétele, valamint társadalmi és gazdasági helyzete. Az orvosok többsége nem találja vonzónak, ha túl sok az idős beteg.