Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,46 Ft
Euró
389,45 Ft
Font
454,79 Ft
Bitcoin
65,208 $

ENSZ: kolera, éhínség, korrupció és erőszak Haitin, katasztrofális a helyzet

283-an haltak meg kolerában, emellett 14 ezer feltételezett megbetegedésre gyanakodnak, miközben mintegy 15 ezer ember menekült el az országból.

Fotó: Kormányellenes tüntetők követelik Ariel Henry miniszterelnök lemondását a fővárosban, Port-au-Prince-ban 2022. szeptember 15-én. A karibi országban egy éven belül kétszeresére emelkedtek az üzemanyagárak, a lakosság 40 százaléka nem jut elegendő élelmiszerhez. A rendszeres zavargások miatt számos nagykövetséget bezártak. MTI/EPA/EFE/Johnson Sabin
Észak-Amerika

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ulrika Richardson, az ENSZ Haitin rezidens és humanitárius koordinátora egy sajtótájékoztatón közölte, miszerint a főváros közel 60 százalékát bűnbandák uralják, miközben 20 ezer embernek súlyos éhínséggel kell szembenéznie.

Emellett 283 ember vesztette életét a kolera miatt, továbbá 14 ezer feltételezett megbetegedésre gyanakodnak, s a karibi államban uralkodó bizonytalanság odáig vezetett, hogy mintegy 15 ezer embernek hátra kellett hagynia az otthonát. Soron kívül Szentkirályinak elege van Karácsonyból: „Közpénzből készpénz lett”

A tisztviselő azt is elmondta, miszerint november óta mintegy 23,5 millió dollár adományt kaptak a kolera megfékezésére, azonban több mint 145 millió dollárra lenne szükség, hogy ne csak a sürgős helyzeteket, hanem a probléma gyökerét tudják feltárni – írta a Sky News.

Mindemellett az ENSZ már most előkészíti a 2023-ra tervezett felhívását, amelynek keretében 719 millió dolláros humanitárius segélyt kívánnak adományokból összegyűjteni Haiti számára, s addig a szakemberek folyamatosan azon dolgoznak, hogy minél inkább enyhítsék a fennálló nehézségeket.

Richardson végül kifejtette, miszerint az iskolabezárások mintegy 4 millió gyermeket érintettek, sokan pedig a covid kezdete óta nem részesültek megfelelő oktatásban, az viszont pozitív fejlemény, hogy az oktatási intézmények több mint felét sikerült újra megnyitni.

Videón, ahogy pár fiatal két kukányi szemetet önt az óceánba Florida partjainál

A két fiatal végül jelentkezett a rendőrségen, miután a mutatványról készült videó szinte mindenkihez eljutott az interneten.

Három év börtönt is kaphatnak a kegyetlen állatkínzók

Vannak, akik szigorúbban büntetnék az állatkínzókat, de a törvény ezt nem mindig teszi lehetővé különböző enyhítő körülmények figyelembevétele okán.