Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,23 Ft
Euró
389,34 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,398 $

Pénzügyminisztérium: a kormány tartja a 4,9 százalékos hiánycélt a költségvetésben

A pénzügyminisztérium közlése szerint Magyarországot még nem érte el a recesszió, annak elkerülése érdekében pedig a kormány tartja a költségvetés 4,9 százalékos hiánycélját.

Fotó: MTI/Kovács Tamás
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő

A kormány tartja a költségvetési hiánycélt – közölte a Pénzügyiminisztérium (PM) csütörtökön, az államháztartás január-novemberi adatait ismertető közleményében.

„A szankciók miatt elszabadult energiaárak és a szankciós infláció egész Európát nehéz helyzetbe sodorta. Annak érdekében, hogy Magyarország elkerülje a recessziót, a kormány támogatja a munkahelyek megőrzését, miközben a családokat árstopokkal, a rezsicsökkentés fenntartásával és nyugdíjemeléssel is védi. A kormány megőrzi a költségvetés stabilitását, és tartja az alapfolyamatok szerinti 4,9 százalékos hiánycélt” – olvasható a tárca közleményében. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A PM tájékoztatása szerint november végéig az államháztartás központi alrendszere 3466,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 3367,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 290,5 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 389,7 milliárd forintos hiányt mutattak.

Nyugdíjemelések

Kitértek arra, hogy a januári 5 százalékos és a júliusi 3,9 százalékos nyugdíjemelés után novemberben tovább emelkedtek a nyugdíjak és a velük azonos módon emelendő ellátások 4,5 százalékkal. A kiegészítő emelés minden nyugdíjban, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő személynek járt, akire a januári és egyúttal a júliusi emelés is vonatkozott.

A kiegészítő emelés beépült az ellátás összegébe, így idén összesen 14 százalékos nyugdíjemelés valósult meg. A novemberi kiegészítő nyugdíjemelés összesen 217 milliárd forintot jelentett az érintetteknek – ismertették.

Hozzátették, hogy a GDP-növekedés mértékére való tekintettel novemberben nyugdíjprémiumot is kaptak az arra jogosultak. A mintegy 2,5 millió főnek a nyugdíjprémium és az egyszeri juttatás összesen 23,5 milliárd forintot jelentett. Mindezekkel együtt nyugellátásokra 4421,0 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 1979,2 milliárd forintot fordított a kormány november végéig a PM közleménye szerint.

(MTI)

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.