Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,31 Ft
Euró
388,05 Ft
Font
452,62 Ft
Bitcoin
63,538 $

Későn diagnosztizálták, vastagbélrák miatt vesztette életét Kirstie Alley

Az amerikai Nemzeti Rákintézet (NCI) becslései szerint idén közel 151 ezer új esetet regisztráltak, ezért különösen fontos, hogy időben sor kerüljön a szűrővizsgálatokra.

Fotó: 2015. január 5-i kép Kirstie Alley amerikai színésznőről a HBO amerikai kereskedelmi TV-csatorna Girls című sorozatának bemutatóján New Yorkban. Az Emmy-díjas színésznő 2022. december 5-én, 71 éves korában rákbetegségben elhunyt. MTI/AP/Invision/Evan Agostini
Észak-Amerika

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

71 éves korában vesztette életét a kétszeres Emmy-díjas színésznő, Kirstie Alley, a hírt pedig a családja jelentette be, hozzátéve, hogy sajnálatos módon későn diagnosztizálták nála a vastagbélrákot.

Ezt követően számos orvos és rákszakértő hívta fel a figyelmet, mennyire fontos időben és rendszeresen elvégeztetni az ajánlott szűrővizsgálatokat, kiemelve, hogy az amerikai Nemzeti Rákintézet (NCI) becslései szerint idén közel 151 ezer új esetet regisztráltak. Soron kívül Szerdától ismét olcsóbb lesz az üzemanyag

Az Egyesült Államokban a vastagbélrák a negyedik leggyakoribb rákos megbetegedés, amit nagyon nehéz diagnosztizálni, ugyanis a főbb tünetek jellemzően akkor jelentkeznek, amikor már előrehaladott állapotban van – írta az NBC News.

Emellett a vastagbélrákos betegek mintegy 90%-a 50 éves, vagy annál idősebb, ezért az orvosok azt javasolják, hogy a 45 év felettiek 10 évente végeztessék el a kolonoszkópiát, ám az is aggodalomra ad okot, hogy 2012 és 2016 között 2%-kal nőtt az új esetek száma az 50 év alattiak körében.

A korai tünetek közé sorolható a végbélvérzés, a bélműködési szokások megváltozása (például székrekedés vagy hasmenés), előrehaladottabb állapotban pedig erős hasi fájdalom, vérszegénység, fáradtság, hirtelen fogyás vagy csökkent étvágy szokott jelentkezni.